Gasztro

Képviselőfánk – nem csak EP-választás idejére

Képviselőfánk – nem csak EP-választás idejére

2009. június 6., szombat
Képviselőfánk – nem csak EP-választás idejére
semlor_2

Küldd el az EP-be! Ezzel a címmel indított tájékoztatási kampányt az Európai Bizottság információs hálózata. Az „EU Képviselő Fánk" programsorozat célja, hogy növelje a választói hajlandóságot a fiatal felnőttek körében. A kezdeményezés csak az egyike azon akcióknak, melyekkel az európai intézmények a nyári választások részvételi arányát kívánják növelni.

E heti receptünk a fenti kezdeményezéshez hasonlóan azonban nemcsak a vasárnapi EP-választáson való részvételhez szeretne kedvet csinálni, hanem ennek a tradicionális édességnek az elkészítéséhez is, amelynek - biztosra vehetjük - sosem fog lejárni a mandátuma...

Hozzávalók:Az égetett tésztához: - 15 dkg vaj - 15 dkg liszt - 15 dkg víz - 5 egész tojás A krémhez:

- 1 egész tojás - 2 tojássárgája - 12 dkg cukor - 1,5 dl tej - 2 dkg vaníliás cukor - 3 dl tejszínhab

Elkészítés:

kepviselofank_2
A 15 dkg vajat és a 15 dkg vizet csipetnyi sóval habüstben felforraljuk, és forrás közben, állandó keverés mellett beleszórunk 15 dkg lisztet. Mérsékelt tűzön, folyamatosan-erőteljesen kevergetve addig pirítjuk (kb. 2 perc), amíg a massza elválik az edény falától, azaz égetett tésztát készítünk. Lehúzzuk a tűzről, gyors mozdulatokkal belekeverünk egyenként 5 tojást, és hagyjuk majdnem teljesen kihűlni. Ekkor vajazott, lisztezett tepsibe dió nagyságú kis halmokat rakunk evőkanállal vagy nyomózsákkal. Forró sütőben lassan kisütjük, s egy kissé kiszárítjuk. 10 percig nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert a fánk összeesik!

Közben elkészíthetjük a töltelék vaníliakrémet a következető módon: 1 egész tojást, 2 tojássárgáját, másfél deci tejet, 12 dkg cukrot habüstbe teszünk és 3 dkg vaníliás cukorral sűrű krémmé hevítjük. Ezután lehűtjük, és óvatosan hozzákeverünk 3 dl keményre felvert tejszínhabot. Ha kisültek a fánkok, tetejüket recés késsel levágjuk és rétegesen megtöltjük a krémmel. A „kalapját" visszatesszük, és vaníliás porcukorral megszórjuk, esetleg reszelt csokoládéval, narancshéjjal díszítjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.