Itt az eperszezon. Fogyasszuk frissen, magában, kevés porcukorral és tejszínhabbal, vagy készítsünk epres finomságokat.
A földieper és szamóca nagyon értékes gyümölcsünk. Értékét fokozza, hogy az elsők között jut hozzá a test a téli vitaminkoplalás után. Ha elegendő szamócához jutunk, testünk, mint a szivacs, megtelik vitaminokkal és ásványokkal, ellenállóvá válva a meghűléses és más betegségekkel szemben. Az eper nagyszerű C-vitamin forrás, gondoskodik szervezetünk kálium- és vastartalmáról. A földieper az a gyümölcs, amit sokrétűen föl tudunk használni. Díszítésnek, vagy kiegészítőknek más gyümölcs társaságában. Jellegzetes íze javítja a gyümölcssalátát. Az epret a friss fogyasztáson kívül mélyhűtésre, szörp-, lekvár- és befőtt-készítésre is használják, valamint különféle epres édességekhez. Az alábbi epres receptjeink nagyszerű ötletként szolgálnak arra, hogy ezt az illatos, piros gyümölcsöt milyen sokrétűen felhasználhatjuk a házi gasztronómiánkban.
Elkészítés:
Az eperszemeket megmossuk, megtisztítjuk. Minden hozzávalót turmixgépbe teszünk, és homogénre keverjük az egészet. Tálalásig hűtőben tartjuk, a végén felvert tejszínhabbal, citromfűvel, eperrel díszítjük.
- 1 kg túró - 1 kg eper - 4 dl tejszín - 20 dkg cukor - 2 evőkanál zselatin - citromlé
Elkészítés:
A vizes piskótához a tojások sárgáját 4 evőkanál vízzel és 2 evőkanál liszttel pépesre keverjük, a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A fehérjehabot a pépes tojássárgájához adjuk, majd fakanállal kevergetve beleszórunk még két evőkanálnyi, sütőporral elvegyített lisztet. Sütőpapírral kibélelt, négyszögletes háztartási tepsibe simítjuk a masszát, és kb. 160 °C-on kisütjük a tésztát. A túrót és a tejszínt botmixerrel jól kikeverjük, közben cukorral, citromlével ízesítjük. A zselatint 1,5 dl forró vízben feloldjuk, és amikor langyosra hűl, a túróhoz keverjük. A masszát hűlni hagyjuk. A tepsiben lévő piskótára felezett eperszemeket rakunk, majd ráöntjük a hideg krémet. Dermedés után kockákra vágjuk, és egy-egy eperszeletkével díszítjük mindegyik tetejét.
Elkészítés:
¼ l vizet a cukorral addig forralunk, amíg a cukor feloldódik, majd hűlni hagyjuk. A megmosott, lecsöpögtetett és kicsumázott epret a citromlével pürésítjük. A szirupot és az aperitifet a pürébe vegyítjük, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Lapos, széles tálba öntjük és 8-12 órára a mélyhűtőbe állítjuk. Az első 6-8 órában félóránként megkeverjük. Közvetlenül a fogyasztás előtt a szörbetet kissé felengedjük. Rúdmixerrel alaposan átkeverjük, majd nyomózsákba töltjük és 4 üveg desszertes kehelybe szétosztjuk. Eperrel, citromkarikával és mentalevéllel díszíthetjük. Azonnal fogyasztjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.