
Májusi kerti parti a SZEGEDma.hu receptjeivel



Pácolási tippek:
* Először is válasszunk grillezésre alkalmas alapanyagokat - kerüljük a zsíros húsokat, mert könnyen lángot kaphat a parázs, és megég az étel. A hússzeletek ne legyenek túl vékonyak, de vastagok sem! Továbbá füstölt termékek, bizonyos sajtok sem alkalmasak. * A száraz húsokat, mint pl. csirkemell, szűzpecsenye, csavarjuk be szalonnával! * A halakat érdemes nyársra húzni vagy alufóliába csomagolva sütni, párolni (tipp: az alufóliánál egészségesebb a banánlevél, szőlőlevél, de akár a sütőpapír használata!) * A húsokat, halakat, zöldségeket sütés előtt ajánlatos bepácolni, nem csupán az íz miatt, de azért is, mert a pác védőréteget képez a húson, így a tápanyagok is benne maradnak, továbbá puhábbak és szaftosabbak lesznek. Azonban ne vigyük túlzásba se a pácolás idejét - maximum 2-6 óra húsoknak, 1 óra halaknak, fél óra zöldségeknek. * Pácoláshoz használjunk fémedényt vagy üvegtálat, a műanyag tálakat kerüljük, azokban könnyen bepállik a hús. * A pác legyen egyszerű - tartalmazzon valamilyen olajat, zöldfűszert, fokhagymát és folyadékot (bor, tejföl, citromlé) vagy használhatunk valami kész, speciális szószt - pl. teriyaki szósz, mustár, chilli szósz stb. * Sót ne adjunk a páchoz, mert nedvességet von el, de ne felejtsük el közvetlenül grillezés előtt megsózni a húsokat! * Zöldségeket legjobb feldarabolni, bepácolni és nyársra vagy fapálcikákra húzni. Remek grill zöldségek: cukkini, gomba, paprika, padlizsán, édes burgonya, paradicsom. Hagymát, fokhagymát is felhúzhatunk - ezeket ne pucoljuk meg, és ne is vágjuk fel, hanem héjastól tegyük a nyársra. Főzzünk meg félig néhány krumplit, kukoricát és grillsütőn már csak párolni és barnítani kell egy kicsit. * Gyümölcsöket is grillezhetünk - almát, körtét, barackot - majd desszerthez őrölt fahéjjal, vaníliafagylalttal, krémmel vagy mézzel tálaljuk.
Íme néhány pikáns pác:
* Sertéshús - méz, dijon mustár, borecet, olíva olaj vagy bazsalikom ecet és tört bors * Bárányhús - paprika, fokhagyma, olíva olaj, édeskömény mag vagy rozmaring, menta, olíva olaj, fokhagyma * Hal - olíva olaj, reszelt citromhéj, chilli, fokhagyma, petrezselyem vagy citromlé, olíva olaj, zöldfűszer * Rák - thai hal szósz, fokhagyma, chilli, menta, zöldcitromlé * Csirke - méz és mustár, vagy teriyaki szósz, vagy citrom, fokhagyma,olíva olaj * Marhahús - olíva olaj, fokhagyma, mustár vagy osztriga szósz és kínai 5 fűszerkeverék
Sütési tippek:

* A grillezés ideje az ételtől és a grillező típusától függ - lávaköves grillsütőn gyorsabban elkészülnek az ételek. Általában 5-10 percet igényelnek a zöldségek, gyümölcsök, a csirkemell, hamburger, rákos és halas nyársak - kb 20- percig kell sütni a csirkecombot, marha és sertés szeleteket. Egy egész csirke sütési ideje (grillen, vagy nyárson) 50-60 perc. * Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már parázslik - lávaköves sütőn is csak akkor, amikor alaposan felmelegedett a grill! * Ne tegyünk túl sok ételt a rácsra, mert összeragadnak és nehezebben sülnek át. * Ne süssünk erős tűznél, mert a hús külseje megég, a közepe nyers marad, a zöldségek pedig szénné égnek! Különösen egész húsok, kenyér sütésénél alkalmazzuk az indirekt grillezést (parázs a grill két oldalán egyenletesen elolvasztva, fedő használata). * Ajánlatos fedeles grillt (gömbgrill) használni, mert a sütés egyszerűbb és a húsok kevésbé száradnak ki. * Először a húsok egyik oldalát süssük meg, majd fordítsuk meg akkor, amikor a hőtől kifehéredik. * Nagyon fontos, hogy villával ne szurkáljuk a húsokat, mert kifolyik belőlük a húslé és kiszáradnak. Csakis grill-lapáttal vagy hússütő csipesszel forgassuk őket. * Sütés közben folyamatosan ellenőrizzük az ételeket. Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl a húsokat, ne legyenek kormosak, de a legfontosabb, hogy kellően átsüljenek (főleg csirke és halfélék!) Ha a hús túlsül, kiszárad és kemény lesz, a zöldségeknek pedig keserű lesz az ízük. * A zöldségeket a felső polcon (vagy alacsonyabb hőfokon) süssük, amíg grillcsíkok keletkeznek rajtuk. * A nyársakat ne felejtsük el többször megforgatni! * A kész ételeket tiszta tányérokra, tálcákra helyezzük - ne azokra, amiken a pácolt húsok voltak! * A parázs elosztható vékonyan és vastagabban egy grillen belül is, így akár különböző húsok és zöldségek eltérően grillezhetők (igényel némi rutint a grillezőtől). * Az ételeket süthetjük alutálcákon is, így nem csepeg le a zsír, és nem keletkezik Benz pirén, továbbá az étel sem ragad a rácsra. * A sütés végén, a maradék parázs ideális arra, hogy zöldségeket süssünk rajta, amelyből krémeket készíthetünk.
A SZEGEDma.hu tippje: Május elsejei tárcsás tál
- A sertéskarajokat, marhasteakeket pácoljuk be a sütés reggelén. - Kockázzunk fel füstölt szalonnát és vöröshagymát. - Megtisztítjuk a gombát és előkészítjük a hagymát, paprikát, paradicsomot, brokkolit (de bármilyen maradék zöldségféle felhasználható) - A sütést a szalonnával kezdjük - olvasszuk ki belőle a zsírt a tárcsa közepén, majd húzzuk ki a tárcsa szélére, úgy hogy mindenhol zsírozzuk át a tárcsa felületét. - Jöhetnek a húsok! Először azokat a húsokat kezdjük megsütni, amelyek a leghosszabb idő alatt készülnek el. Amelyik átsült húzzuk a tárcsa hidegebb, külső karéjára. Mindvégig itt hagyhatjuk, hiszen ezen a vastag vaslapon nem tud megégni. - Kolbászkákkal is gazdagíthatjuk a tálat, úgy, hogy azokat előtte beirdaljuk, vagy villával megszurkáljuk. - Mikor az összes húsféle megsült, húzzuk vissza a szalonna kockákat középre, pároljunk meg benne hagymát, paprikát, paradicsomot, fűszerezzük ízlés szerint. - Közben a gombafejek nyugodtan sülhetnek körülötte. - Utolsó előtti fázisként a szeletelt gombát is pároljuk össze a középen található "raguval" - Feltétként üssünk rá néhány tojást - pár perc alatt megszilárdul. Magán a tárcsán tálaljuk fel az ételt, egy megfelelően erős tartószerkezetre helyezve az asztal mellett. Az átforrósodott vaslap sokáig melegen tartja a finomságokat, úgyhogy inkább többször vegyünk belőle keveset.A grillezés nem a legegyszerűbb sütési módszer, de gyakorlat teszi a mestert, azaz minél többet grillezünk, annál tapasztaltabbak és ügyesebbek leszünk. Reméljük a fenti grillezési tippek segítenek kezdőknek, a profi grillezőket pedig kérjük, osszanak meg velünk néhány grillezési vagy nyársalási titkot!













