Egyetem

Elhunyt Prof. Dr. Zoltán Örs Tamás nyugalmazott egyetemi tanár

Elhunyt Prof. Dr. Zoltán Örs Tamás nyugalmazott egyetemi tanár

2024. június 13., csütörtök
Elhunyt Prof. Dr. Zoltán Örs Tamás nyugalmazott egyetemi tanár

 

Prof. Dr. Zoltán Örs Tamás, a Szegedi Orvostudományi Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára. 1931. május 26-án született Budapesten és tanulmányait is ott végezte.

1961-ben meghívásra költözött Szegedre, hogy a Földi Mihály professzor vezette laboratóriumban dolgozzon a Belgyógyászati Klinikán és ezek után nyugdíjba vonulásáig, a csaknem négy évtizeden átívelő szakmai munkásságát a Szegedi Orvostudományi Egyetemnek szentelte.

Az 1970-es évek elejétől 1980-ig az Élettani Intézetben orvostanhallgatók generációinak élettant oktatott Obál Ferenc professzor irányítása alatt mint tanársegéd, majd mint adjunktus, és docens. Laborgyakorlatai legendásak voltak és mind a mai napig élénken élnek tanítványai emlékezetében. Karizmatikus előadó volt. Klasszikus műveltsége és jó humora értékes elemekkel gazdagította óráit és hallgatóiban nem csak a jövő gyógyítóit, de az embert is látta, értékelte és mentorálta.

Kutatómunkáját is szívvel-lélekkel végezte. Kandidátusi fokozatát a nyirokkeringés területén végzett kutatási eredményeiből szerezte. Hazai és nemzetközi kongresszusokon adott elő és publikált. Több tucat magyar és idegen nyelvű közleménye látott napvilágot.

Több magyar es nemzetközi tudományos társaság tagja és vezetőségi tagja volt. 1980-tól az Orvostudományi Egyetem Módszertani Intézetének igazgatójaként dolgozott, majd az 1990-es években az Egészségügyi Minisztériumban is tevékenykedett tanácsadóként.

Nyugdíjba vonulása után is tevékenyen részt vett a közéletben Szegeden, majd pedig Hódmezővásárhelyen. 2024. június 9-én hunyt el Hódmezővásárhelyen. Temetéséről a közeljövőben történik intézkedés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.