Egyetem

Tizenegyedszer rendeztek ifjúságügyi konferenciát az SZTE-n

Tizenegyedszer rendeztek ifjúságügyi konferenciát az SZTE-n

2023. december 3., vasárnap
Tizenegyedszer rendeztek ifjúságügyi konferenciát az SZTE-n

Ifjúság, ifjúságügy – új kihívások és válaszok címmel rendeztek konferenciát a Szegedi Tudományegyetemen. 

Idén is fontos témák kerültek terítékre az ifjúságvédelmi konferencián Szegeden

Idén tizenegyedik alkalommal, a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat idején megvalósuló konferencia előadásai az ifjúsági korosztályok 21. századi életvilágának kutatási tények által való mélyebb megértését célozták.

A Miniszterelnökség Civil és társadalmi kapcsolatok államtitkársága által támogatott esemény délelőtti szekciójában a résztvevők megismerhették az SZTE IKIKK Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpontban (TFK) zajló kutatások és fejlesztések aktuális eredményeit. 

Jancsák Csaba a Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont szakmai vezetője Párkapcsolat, családalapítás, gyermekvállalás 2023 című kutatási alprogram első eredményeit mutatta be, majd Kiss Mária Rita az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék docense Innovatív módszertani megoldások a fiatalok társadalmi szerepekre való felkészítésében című előadását hallgathatták meg. Az SZTE TFK Roma Kiválósági Központ kereteiben zajló Roma Fiatalok 2023 kutatás módszertanát és első eredményeit Mezei Tímea doktorandusz, a TFK kutató munkatársa prezentálta. Kapus Krisztián Problémás internethasználat a magyar általános iskolás gyermekek körében című előadásában az IKIKK TFK Interdiszciplináris Családtudományi Kutató- és Fejlesztő Központ kereteiben történt keresztmetszeti vizsgálat eredményeit mutatta be. A szekcióban prezentálták kutatási eredményeiket Hamvas László a Debreceni Egyetem, Szőcs Andor a Nyíregyházi Egyetem és Kádár-Csoboth Péter a Pannon Egyetem munkatársai is. A délutáni szekciót Radomszki Lászlóné a Belügyminisztérium Társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárának Civilek a társadalmi felzárkóztatás területén című előadása nyitotta meg, majd az SZTE Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont szakmai partnereinek előadásai következtek.

 

Mészáros Ferenc a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium vezetője előadásában az SZKRSZ misszióját és tízéves működésének tapasztalatait mutatta be. Kothencz János a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója a hazai gyermekvédelemben megjelent új kihívásokat elemezte. A konferencia előadásainak sorát Hornyák Tibor az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnökének Erzsébet-táborok – misszió és fejlesztések című előadása zárta. 

„A konferencia legfőbb szervezőelve az volt – mondta el Jancsák Csaba a TFK vezetője –, hogy az ifjúság világát interdiszciplináris és transzciplináris megközelítésből vizsgálva, a kutatói nézőpontok pluralizmusa elfogadása mellett, empirikus társadalomtudományi kutatások eredményeinek bemutatása által a maga eszközeivel hozzájáruljon jelen világunk megismeréséhez és támogassa a társadalmi innovációs fejlesztések, a közösségi aktivitások, valamint a szakmapolitikai cselekvések megalapozását. A konferencia ez évi előadásai által kirajzolódnak az ifjúság világában megjelent új sebezhetőségek, a kihívások problémavilága és az azokra adott szakmai válaszok tématerületének mélyebb mintázatai.”

Az előadások után a Tamási Áron Klubban workshopon folytatódott a szakmai diskurzus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.