Egyetem

Szent-Györgyi Albert Dóm téri dolgozószobája mától Karikó Kataliné

Szent-Györgyi Albert Dóm téri dolgozószobája mától Karikó Kataliné

2023. október 12., csütörtök
Szent-Györgyi Albert Dóm téri dolgozószobája mától Karikó Kataliné

Szimbolikus jelentőséggel bíró dolgozószobát, Szent-Györgyi Albert korábbi irodáját kapta meg Dr. Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora és második Nobel-díjasa, akit tömeg és ünnepi ülés fogadott korábbi tanulmányai helyszínén.

Az ünneplő tömeg zsúfolásig megtöltötte a Dugonics teret, tapssal és üdvrivalgással köszöntötték a Szegedi Tudományegyetem alumnáját, aki idén orvosi élettani Nobel-díjat kapott.

Ezt követően a rektor az ünnepi ülésen átadta azt a kulcsot Karikó Katalinnak, amely azt az irodát nyitja, ahol az SZTE első Nobel-díjasa, korábbi rektora, Szent-Györgyi Albert dolgozott. A Dóm tér 8-ban, az első emeleten található szobájában még a Szent-Györgyi Albert által használt bútorok, de már csúcstechnológiával felszerelt kutatási eszközök várják Magyarország első Nobel-díjjal kitüntetett kutatónőjét. Ez a szoba szimbolikusan is összekapcsolja a Szegedi Tudományegyetem legmagasabb szinten is elismert kutatóit.

A szobáról maga Szent-Györgyi nyilatkozta korábban, hogy:

Egy olyan kutatóintézetnek, amilyen az enyém, szüksége van olyan atmoszférára, amelyben a fiatalság jól érzi magát. A fiatalságnak együtt kell dolgoznia és élnie a tanárral, és meg kell adni számára a lehetőséget, hogy vitatkozhasson. Diákjaim egyenlők mellettem, velük együtt nemcsak dolgozom, hanem sportolok is”

– jelentette ki 1937-ben a rádió mikrofonja előtt.


A program 15 órától sajtónyilvános beszélgetéssel folytatódott a díszteremben:

Később az egyetem vezetőivel szakmai kutatásaival kapcsolatban egyeztet, illetve a Szegedi Tudományegyetem fiatal hallgatóival és kutatóival is találkozik és beszélget, válaszol kérdéseikre. Érdekes párhuzam, hogy 1973. október 12-én Szent-Györgyi Albert az akkor újonnan átadott JATE Klubban beszélgetett hallgatókkal, 50 évvel később pedig Dr. Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas professzorával találkozhatnak az SZTE hallgatói a felújított JATE Klubban.

Az események egy részét a Dugonics téren elhelyezett kivetítőn és a University of Szeged Facebook- és Youtube-oldalán lehet követni. A nap zárásaként 19 órakor a JATE Klubtól ünnepi séta indul a Dóm térre, ahol Karikó Katalin átveszi dolgozószobáját. A sétára minden kedves vendéget vár az SZTE.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.