Egyetem

Növelné a külföldi hallgatók számát az SZTE Zeneművészeti Kara

Növelné a külföldi hallgatók számát az SZTE Zeneművészeti Kara

2015. április 29., szerda
Növelné a külföldi hallgatók számát az SZTE Zeneművészeti Kara

Növelné a külföldi, köztük a kínai hallgatók számát a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara (SZTE ZMK) - közölte Tóth Péter dékán szerdán a Tisza-parti városban.

Az SZTE ZMK-n öt kínai hallgató tanul jelenleg, zongora, gitár, illetve magánének szakon, többségük alapképzésen vesz részt - mondta a docens az intézményben rendezett kínai-magyar baráti nap alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Egyelőre nincs csereprogram a kar és kínai intézmények között, ezért az ázsiai országból érkező diákok költségtérítéses képzésen vesznek részt, angol nyelven, de ugyanazt az oktatást kapják, mint a magyar hallgatók - közölte a dékán, hozzátéve: az intézmény a diákok Szegedre csábításához kínai toborzó cégek segítségét veszi igénybe. Kifejtette, a külföldi hallgatók intézményválasztásakor meghatározó, hogy az adott egyetem milyen helyet foglal el a különböző nemzetközi rangsorokban. Az SZTE a hazai és a közép-európai felsőoktatási intézményekkel összehasonlítva is az élmezőnybe tartozik. Szerepet játszik választásukban Szeged vonzereje és a kínai diákok esetében az is, hogy az egyetemen működik egy Konfuciusz Intézet. A Magyarországon a fővárosi után másodikként, 2012 őszén Szegeden létrehozott kínai kulturális intézmény segítséget nyújt a diákoknak a beilleszkedésben. A kínai diákokról - akik a magyar hallgatókhoz hasonlóan különböző képességűek - elmondható, hogy szorgalmasak, lelkesek. Zeneelméleti előképzettségük különbözik a hazai diákokétól, az eltérő nyelv és hangképzés miatt pedig az énekesek oktatása sokkal több munkát igényel - fogalmazott a zeneszerző.

Tóth Péter

hangsúlyozta, a művészetoktatásban a személyes kapcsolatok, a mesterek példája rendkívül fontos szerepet játszik. A zeneművészeti kar oktatói közül többen is gyakran fellépnek Európán kívül, s tartanak mesterkurzusokat. Kínai hallgató is érkezett így kialakult kapcsolat nyomán Szegedre - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.