Egyetem

Megvannak a felvételi ponthatárok, mintegy 6600 gólyára számíthat az SZTE + FOTÓK

Megvannak a felvételi ponthatárok, mintegy 6600 gólyára számíthat az SZTE + FOTÓK

2012. július 24., kedd
Megvannak a felvételi ponthatárok, mintegy 6600 gólyára számíthat az SZTE + FOTÓK

Idén első alkalommal Szegeden is rendeztek PONT Ott Partit (POP). Bár az időjárás nem kedvezett a PONTos eseménynek, a ponthúzásra mintegy háromszáz érdeklődő érkezett a JATE Klubba - óriási üdvrivalgások kíséretében villantak fel az SZTE szakjainak idei számai.

Tekintse meg az idei felvételi ponthatárokat a felvi.hu oldalán!

Nem törte le az eső a felvételizők kedvét, szép számmal tolongtak a JATE Klub kijelzője előtt.

Szabó Gábor

rektor köszöntőjében elmondta, közel 5300 új nappali tagozatos és mintegy 1300 részidős hallgatója lesz szeptembertől a Szegedi Tudományegyetemnek. Ez a szám csupán kicsivel kevesebb, mint a korábbi években. A rektor azt is hangsúlyozta, csaknem minden szakon lesz pótfelvételi, ahol jó esély kínálkozhat a bekerülésre.

Meglepetés nélkül

„Az országos tendenciákhoz képest nagyon nagy meglepetések nem értek minket” – összegzett a rektor. Bár még a többi felsőoktatási intézmény adatai nem ismertek, Szabó Gábor úgy fogalmazott, már a jelentkezéseknél lehetett látni, hogy a szegedi egyetem iránti érdeklődés nem csökkent, sőt, az országos átlaghoz képest kisebb mértékű hallgatószám-visszaesés tapasztalható. Nincs meglepetés a felvételi pontok és keretek terén sem. Megvannak a szokásos slágerszakok magas ponthatárokkal mint a pszichológia, az orvos vagy a fogorvos. „Örömhírnek mondható, hogy megnőtt a műszaki képzés iránti érdeklődés, a felvételi keretszámok számottevően növekedtek” – tette hozzá a rektor. A Természettudományi és Informatikai Karon általában is látható egy kisebb csökkenés, de vannak itt is szakok – mint például az informatika –, melyek tartják pozíciójukat. A rektor arra is felhívta a figyelmet, egy-egy szak esetében nem a legalacsonyabb pontszámot érdemes nézni, hanem a pontátlagot. „Az átlag pontszámok semmiképpen nem mutatnak romlást, úgy gondolom, hogy a hozzánk csatlakozó új hallgatók magával hozott tudása feltehetően az előző éveknek fog megfelelni” – így Szabó Gábor. „Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy a tanár szak területén továbbra is katasztrofálisak a számok. Sajnos azt kell mondanom, hogy nem történt áttörés, tavalyhoz képest nem változtak meg lényegesen a tendenciák, úgy tudom, sehol az országban, de Szegeden biztosan nem” – nyilatkozta a professzor. „Véleményem szerint az a rendszer, amely most életbe lépett, sajnos nem segíti annak az országos igénynek a megvalósulását, hogy jobban felkészült hallgatók és nagyobb számmal kezdjék meg a tanári szakok végzését. Alaposan el kellene gondolkozni arról, mit akar ez az ország a jövő generációk képzésével” – tette hozzá a ponthúzáson szintén jelen levő Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes.

Szegedi ponttallózó

És akkor nézzünk néhány pontot, a teljesség igénye nélkül. Mint köztudott, Szegeden idén nem volt államilag finanszírozott jogászképzés, a költségtérítéses helyre már 240 ponttal be lehetett kerülni. Az államilag finanszírozott politológia 425, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszak 336, a nemzetközi tanulmányok 431 pontot követel. Általános orvos szakot állami helyre 421, költségtérítésesre 403 pontért „vesztegetnek”, a fogorvos szakra mindkét finanszírozási formában 425 pont szükséges. Nézzük az ETSZK-t: ápolókat 247, gyógytornászokat 356 pontért „keresnek”. Lássuk a bölcsész pontokat az államilag finanszírozott helyekre: anglisztikára 394, germanisztikára (német szakirány) 395, informatikus könyvtáros szakra szintén 395, kommunikáció és médiatudományra 435, magyarra 390, néprajzra 392, pedagógiára 400, pszichológiára 435, szociológiára 419, történelemre pedig 391 a „beugró”. TTIK: 258 pont a belépő biológiára, fizikára 249, földrajz 283, kémia 240, matematika szintén, programtervező informatikus 274. A kritikus tanárterep: az angoltanártól 66, a magyartanártól 54, a némettanártól 62, a történelemtanártól 72 pontot várnak el az államilag finanszírozott mesterszakokon. A természettudományos blokkban például biológiatanár mesterszakra 82, kémiatanár szakra ugyanannyi, fizikatanárira 75, földrajztanárira szintén, matematikatanárira 42 pont kell a bejutáshoz. A Gazdaságtudományi Karon szintén csak a költségtérítéses szakok „játszanak”: a gazdálkodási és menedzsment szakhoz 242, kereskedelem és marketinghez 250, pénzügy és számvitelhez 263 pont szükséges. A Juhász Gyula Pedagógusképző Karon 374 pontért veszik fel a diákot államilag finanszírozott gyógypedagógia szakra, az óvodapedagógus 290-ért „vihető”, akárcsak a tanító. Evezzünk mérnökös vizekre: az élelmiszer-mérnöki szakra 311, a gépészmérnökire 280, a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnökire 313 pont a belépő. Jöjjön a Mezőgazdasági Kar: a mezőgazdasági mérnöki szakra idén 305, a vadgazda mérnökin 314 a ponthatár. A ZMK előadó-művészeti szakjai 400 pont körül mozognak, a zenetanár mesterszakok 76 és 90 között.

Korábban írtuk:

18.00: A szervezők döntése szerint az időjárásra való tekintettel a JATE Klubba tevődik át a pontvárás. Este 7-kor kezdődik Tandi Flóra koncertje, majd 8-kor kivetítőn figyelhetik a résztvevők az eredményeket, utána a program szerinti koncert és buli következik. 16.35: A szakadó eső miatt egyelőre csúszik a program a helyszínen, a Reök-palota előtti téren. A szervezők tájékoztatása szerint, amennyiben az időjárás javul, úgy 18 órától indul a program az eredetileg 17 órára kiírt pódiumbeszélgetéssel, majd a Tandi Flóra-koncerttel folytatódik a ponthúzóbuli. Ha mégsem állna el az eső, abban az esetben a JATE Klubba tevődik át a rendezvény, ahol 19 óra körül a koncerttel kezdődik a Pont Ott Parti. A POP helyszínén, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar fő épülete, illetve a Reök-palota előtti téren, vagyis a „Lófaránál” gyűlnek a kíváncsi fiatalok. A szervezők a felvételizők mellett azokat a fiatalokat is várták, akik szeretik a pontos információkat vegyíteni vetélkedőkkel, koncertekkel. 16-tól 22 óráig változatos programokat kínál az ingyenes rendezvény. Sok más mellett az SZTE-s életről, a helyi és külföldi ösztöndíjakról, tanulmányutakról, szakmai gyakorlatokról vagy az önéletrajzírásról is hallhatnak az érdeklődők. Az előadásokkal párhuzamosan a felvételizők ügyességi játékokat játszhatnak, illetve értékes nyereményekért is harcba szállhatnak a Plusz Pont Ott! kvíz keretén belül. A jó hangulatért Tandi Flóra és a The Carbonfools zenekar felel. A ponthatárok először a felvi.hu-n válnak nyilvánossá. A regisztrált felhasználók az "Én felvim" menüpontban megtalálják az adatokat. Azok, akik a jelentkezéskor megadták mobilszámukat, az általuk megjelölt szakok ponthatárairól a hivatalos kihirdetést követően SMS-ben kapnak értesítést. Az Educatio Nonprofit Kft. fejlesztéseinek eredményeként a ponthatárok emellett böngészhetők majd okostelefonokon, illetve a Facebookon is - írja a felvi.hu.

Pont születik!

A felvi.hu tájékoztatása szerint a ponthúzáshoz használt algoritmus a jelentkezők összpontszáma alapján minden szakon felállít egy-egy országos rangsort. Ezt követően a legjobb teljesítményű jelentkezőktől kezdve besorolja őket az általuk első helyen választott szakra és intézménybe. Amikor egy intézmény "megtelt", vagyis elérte a szakra felvehetők maximális létszámát, a program megállapítja a ponthatárt és a rangsorban következő, oda első helyen jelentkező diákot már a másodikként megjelölt képzésre sorolja be, majd így halad tovább. Egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az befolyásolja, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepel az adott szak első helyen, annál magasabb lesz ott a ponthatár.

A szegedi Pont Ott Parti részletes színpadi programja:

16:00 – 16:10: Köszöntő, programok és helyszínek ismertetése. 16:10 – 16:50: A Szegedi Egyetemi Színház és az Impro Társulat bemutatja: Nagyon romantikus szabad ötletek. 17:00 – 17:20: - Mi újság Szegeden? Beszélgetés az SZTE hétköznapjairól az egyetemi életről, kari rendezvényekről, gólyatáborról, szakmai gyakorlati lehetőségekről, munkavállalásról. 17:30 – 17:40: Pont Ott Tánc. 17:45 – 18:10: - Itt értékelik a tudásod! Beszélgetés az SZTE-n megszerezhető ösztöndíjakról. - Világot akarok látni! Beszélgetés a külföldi tanulmányi és gyakorlati lehetőségekről. 18:15 – 18:25: Pont Ott Tánc. 18:30 – 18:45: Plusz Pont Ott! eredményhirdetés, Uniface-eredményhirdetés, nyereményosztás. 19:00 - 19:30: Tandi Flóra koncertje. 19:50 – 20:00: Rektori köszöntő. 20:00 – 20:30: Ponthatárhúzás. 20:30 – 21:50: A Carbonfools zenekar koncertje. 22:00 órától: Ingyenes buli a JATE Klubban. További információ:www.u-szeged.hu/pont-ott-parti-szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.