Egyetem

Rákellenes molekulákat keres Szeged és Újvidék + FOTÓK

Rákellenes molekulákat keres Szeged és Újvidék + FOTÓK

2012. május 23., szerda
Rákellenes molekulákat keres Szeged és Újvidék + FOTÓK

A mell- és a prosztatarák a leggyakoribb daganatok és vezető halálokok közé tartozik, nem véletlen, hogy ez ellen a két daganat ellen szeretnének hatékony gyógyszermolekulákat kifejleszteni a Szegedi Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikája és az Újvidéki Egyetem kutatói.

A két vizsgált daganat többnyire szteroidhormon-függő és hatékonyan kezelhető úgynevezett antiandrogén, illetve antiösztrogén gyógyszeres terápiával – tudtuk meg

Szécsi Mihálytól

, a klinika tudományos munkatársától, projektmenedzsertől. Hozzátette: ezen antihormonális hatással rendelkező új vegyületek kifejlesztése fontos és ígéretes területe a rákellenes kutatásnak mind Magyarországon, mind Szerbiában, annál is inkább, hiszen remélik, hogy a kifejlesztett vegyületek nemcsak a célkitűzésben megjelölt két ráktípus, hanem más hasonló tumoros elváltozás esetében is hatékonynak bizonyul majd. Mint megtudtuk, több ilyen jellegű gyógyszerrel próbálkoztak már a szakemberek, néhányuk a klinikai gyakorlatig is eljutott, de a szerb és magyar kutatók most még jobb és még hatékonyabb molekulákat keresnek. A kétéves IPA-projekt határokon átnyúló kutatási hálózat létrehozására irányul. A két intézmény között harmonikus munkamegosztással folynak majd a kísérletek: Újvidéken a Szerveskémiai Intézetben tervezik, modellezik és szintetizálják a molekulákat, míg Szegeden az endokrinológiai laboratóriumban a biológiai hatásosságot vizsgálják, és állatkísérleteket is végeznek majd. Az eredményeken tudományos közleményekben publikálják majd, illetve konferencián ismertetik és az egyetemi oktatásban is hasznukat veszik. Szécsi Mihály elmondta, hosszú évekbe, évtizedekbe telhet, míg egy vegyületből gyógyszer lesz, ők csak a preklinikai fázisig tudnak egyelőre eljutni, és szeretnék az Újvidéki Egyetemmel a kutatásokat a projekt után is folytatni. Emellett rendkívül fontos, hogy ha kézzelfogható gyógyszer nem is születhet rögtön a vizsgálatokból, de a rákos jelenségekkel kapcsolatos ismeretek gyarapítása is nagy hasznot jelent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.