Egyetem

Világjárványt legvalószínűbben az influenzavírus okozhat

Világjárványt legvalószínűbben az influenzavírus okozhat

2012. március 22., csütörtök
Világjárványt legvalószínűbben az influenzavírus okozhat

Az influenzavírus az egyetlen igazán veszélyes vírus, amely világjárványt okozhat - hangoztatta Peter C. Doherty, a kilenc Nobel-díjas tudós egyike, aki részt vesz a Szegeden csütörtökön kezdődött Szent-Györgyi Albert-konferencián, amelyet abból az alkalomból rendeznek, hogy az egyetem egykori professzora és rektora, Szent-Györgyi Albert 75 esztendeje kapta meg a tudományos elismerést.

"A legtöbb vírus nem változtatja gyakran a felépítését, patogenitását. Ez alól az influenzavírus kivétel" - magyarázta nagysikerű előadásában az immunológia egyik legnagyobb élő alakja a csütörtökön kezdődött

Szent-Györgyi Albert-konferencián

. Mint hozzátette, az influenza vírusa folyamatosan változtatja genetikai összetételét, nagy a változékonysága, új és új vírusok jönnek létre. "Főként a sertésekben és a vízimadarakban felbukkanó vírusokra kell odafigyelni" - hangsúlyozta az ausztrál születésű tudós.

Doherty

, aki máig egyetlenként állatorvosi diplomával nyerte el 1996-ban az orvosi Nobel-díjat, jelenleg az év három hónapjában az Egyesült Államokban, a memphisi St. Jude Gyerekkórház immunológiai részlegét irányítja, az év többi részében pedig a Melbourne-i Egyetemen tevékenykedik. Mint elmondta, mindkét kutatócsoportja a fertőzések kezdeti szakaszával foglalkozik, azt vizsgálják, hogy mi zajlik a szervezetben közvetlenül a vírusfertőzés után. Peter C. Doherty adott elsőként választ arra, hogy miként ismeri fel a szervezet a saját, vírussal fertőzött sejtjeit. Kitüntetett kutatótársaival azt vették észre, hogy az úgynevezett T-sejtek, az immunrendszer nyirokeredetű sejtjei a szervezet számára idegen vagy káros antigéneket különleges módon érzékelik. A T-sejtek úgy ismerik föl a szervezet számára idegen anyagokat, hogy az egyes sejtekben földarabolódott fehérjék darabjait a saját sejtfelszíni fehérjéik, struktúráik mellé kirakják. Az immunrendszer működésének kulcsa, hogy a szervezet felismerje a saját magában képződött kóros sejteket, például a daganat bizonyos fehérjetermékeit, amelyeket el kell tüntetni. A T-sejt eredetű felismerésben nem magát az idegen anyagot, hanem annak feldolgozott "termékeit", a peptideket azonosítja a T-sejt, a végeredmény azonban ugyanaz: a szervezet számára káros anyagok – vírusok, daganatok – elpusztítása. Doherty eredményei nyomán egyre jobb daganatellenes készítmények születtek annak köszönhetően, hogy az immunrendszer működését jobban megértették a kutatók. A 71 éves kutató örömmel szólt a szegedi középiskolásokkal való hét eleji találkozójáról. "A diákok udvariasak, jól felkészültek és nagyon lelkesek voltak, tanáraik láthatóan elkötelezettek, és az is látszott, hogy büszkék intézményükre, ezért nekem is megtiszteltetés (a védnökség)" - idézte fel gimnáziumi laboratóriumi látogatását az ausztrál tudós, aki a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium biológiai laboratóriumának védnöke lett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.