Egyetem

Szent-Györgyi-emlékérmekkel köszöntötték a Nobel-díjasokat + FOTÓK

Szent-Györgyi-emlékérmekkel köszöntötték a Nobel-díjasokat + FOTÓK

2012. március 22., csütörtök
Szent-Györgyi-emlékérmekkel köszöntötték a Nobel-díjasokat + FOTÓK

Szerda estére már hétre emelkedett a csütörtökön kezdődő Szent-Györgyi Konferencián résztvevő Nobel-díjasok száma, a nemzetközi hírű kutatókat a konferenciára készített emlékéremmel köszöntötte Szabó Gábor rektor és Bogsch Erik, a Richter Gedeon Rt., a konferencia platinafokozatú támogatójának vezérigazgatója a Hotel Soleilben.

Teljes immár az orvosi-fiziológiai Nobel-díjasok csapata:

Peter C. Doherty, Andrew V. Schally, Bert Sakmann, Eric Wieschaus

és

Tim Hunt

. A kémiai Nobel-díjasok közül pedig

Robert Huber

és

John E. Walker

érkezett meg szerda estére.

Szabó Gábor

rektor köszöntőjében elmondta, számos Nobel-díjasunk van, aki magyar származású, azonban csak egy - és ez

Szent-Györgyi Albert

- aki valójában hazájában, a mi szegedi épületeinkben végzett munkájával érdemelte ki az elismerést. Az 1920 után Szegeden újjászervezett egyetemen teljesen váratlan volt, hogy egy olyan nagy tudós mint Szent-Györgyi visszatérjen Cambridge-ből Szegedre - ebben volt kiemelkedő szerepe

Klebelsberg Kuno

akkori vallás- és közoktatásügyi miniszternek, aki személyesen hívta vissza a későbbi Nobel-díjas kutatót - tette hozzá a rektor. A Richter Gedeon követi Szent-Györgyi jó példáját magyarországi tevékenységével. A régió kutatásfejlesztésben legaktívabb társaságaként majdnem 200 millió dollárt költenek kutatásra, és kiváló kapcsolatokat ápolnak az egyetemmel a biológia és a kémia területén, ugyanakkor szilárd meggyőződésük, hogy a tudományos siker kulcsa az oktatás, ami már a középiskolában elkezdődik, ezért ezt is igyekeznek támogatni - hangsúlyozta a Nobel-díjasokat köszöntő

Bogsch Erik

.

Az esten minden résztvevő Nobel-díjasnak, valamint együttműködő szegedi partnereiknek átadták a konferencia kétféle emlékérmét, melyeket Fritz Mihály éremművész tervezett. Az egyik az általános konferenciaérem a tudományos tanácskozás logójaként is szolgáló Szent-Györgyi arcképpel, illetve a hátoldalon a szervező szegedi egyetemmel, a másikon pedig a kilenc Nobel-díjas, valamint Szent-Györgyi Albert és Nobel portréja szerepel. Fritz Mihály portálunknak korábban elmondta, a tizenegy portré kiegyensúlyozott elhelyezése okozott némi fejtörést és szinte annyi munkát, mintha tizenegy érmét készített volna. Végül olyan szerencsésen sikerült a kompozíció, hogy a kiemelt Szent-Györgyit a Nobel-díjak elnyerésének időrendi sorrendjében veszik körül a tudósok. Az érmeverést Szabó Géza ötvösmester műhelye végezte, akitől megtudtuk, a konferenciára készített nagyobb érmek majdnem maximális méretűek a maguk száz milliméteres átmérőjével. A mester magukat a verőtöveket támogatásként ingyen készítette el az érmekhez. Az érmék anyaga színezett réz, az egyik ezüstözött, a másik aranyozott, illetve van patinázott változat is, valamint öntött bronz. A Szent-Györgyi Albert Konferenciához kapcsolódóan a József Attila Tanulmányi és Információs Központ mellett elültetik a tudományok fáját is, és emléktáblát avatnak, mely szintén a két művész kezeinek munkáját dicséri majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.