Egyetem

Elkezdődött a Szent-Györgyi-konferencia + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Elkezdődött a Szent-Györgyi-konferencia + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2012. március 22., csütörtök
Elkezdődött a Szent-Györgyi-konferencia + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Harminc ország, mintegy 1100 résztvevő – ezek a paraméterei a csütörtökön megkezdődött Szent-Györgyi Albert Konferenciának, melyet abból az alkalomból szervezett az egyetem, hogy 75 éve vette át a Nobel-díjat a C-vitamin felfedezőjeként tisztelt tudós.

Szabó Gábor

rektor köszöntőjében elmondta, nem mindennap fordulnak elő ilyen számban ilyen kiemelkedő kutatók, mint a mostani konferencián, és mellettük valóban a tudomány élvonalába tartozó előadókkal találkozhatnak a résztvevők. A tanácskozás a tudományos eredmények bemutatását is célozza. Azzal tud az egyetem is leginkább tisztelegni Szent-Györgyi életműve előtt, ha kutató kollégák maguk is kiemelkedő eredményeket érnek el – szögezte le a rektor. Hozzátette: a konferencia fontos kísérőeseményeként a Nobel-díjas kutatók találkoznak középiskolás diákokkal is – ez az a kapcsolat, amit ápolnunk kell, és amivel igazán hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a tudomány nemcsak most, hanem a jövőben is megfelelő színvonalon műveltessék Szegeden és az országban – így Szabó Gábor.

C-vitamin és elektronok

Vécsei László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja bevezetőjében Szent-Györgyi Albertről szólt. Ismeretes, hogy a C-vitamin, illetve az aszkorbinsav szerepének tisztázásáért kapta Nobel-díját, valamint azért, hogy leírt egy nagyon fontos anyagcsere-folyamatot, az úgynevezett Krebs-ciklust, amit a Nobel-díjas tudós után Szent-Györgyi-Krebs-ciklusnak is neveznek. Érdekes módon a világhírű elismerés után egy egészen más területben mélyedt el: az izomkutatással kezdett foglalkozni. Straub Brúnóval, Banga Ilonával és másokkal sikerült megvalósítania az aktin nevű molekula izolálását. Ezért a munkásságáért az '50-es évek közepén a Nobel-díj előkitüntetésének számító Lasker-díjat kapott – talán ha a történelem kereke másként fordul, kaphatott volna egy másik Nobel-díjat is. Zsenialitását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy élete hátralévő időszakában ismerkedett meg a kvantummechanikával. Az élet lényegét az elektronok mozgásában vélte fölfedezni – ami a neurológiának is egyik szemléletévé vált az elmúlt két évtizedben, hiszen az idegszövet pusztulása elektrontranszport-zavarral van összefüggésben – magyarázta a neurológusprofesszor. Szent-Györgyi munkássága a mai napig hat az egyetemünkön, hiszen a kiváló kémiai, biokémiai, fizikai és más iskolák messzemenőkig összefüggésben lehetnek az ő munkásságával.

A tudomány térképén

Azon a 75 évvel ezelőtti napon, mikor Szent-Györgyi Albert megkapta a Nobel-díjat, Szegeden egész estés fáklyás felvonulás és utcazene volt. Szimbolikusan ettől a pillanattól számítjuk azt a tényt, hogy Szeged városa felkerült Európa és a világ tudományos térképére. A konferencia nagyszerű alkalom arra, hogy Szeged városa bebizonyítsa, hogy méltóak vagyunk Szent-Györgyi hagyatékához – hangsúlyozta

Botka László

polgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón. Mint mondta, az eltelt 75 évben is a szegedi tudósok egymás után mélyen hittek és hisznek abban, hogy itt, Európa közepén tudományra, kultúrára, együttműködésre, nyitottságra is lehet várost építeni. „Abban bízom, hogy a hozzánk érkező vendégek egy hagyományaira büszke, de megújulni képes 21. századi európai régióközpontot, tudományos központot látnak Szegeden” – így Botka. Az elmúlt években sikerült kialakítani azt a szemléletet, hogy az egyetem nem város a városban, hanem Szeged egyetemi város, vagyis a város valamennyi fejlesztési elképzelését, programját, rendezvényét, projektjét a lehető legszorosabb együttműködésben alakította ki Szent-Györgyi Albert egyetemével – zárta gondolatait a polgármester.

Greiner István

, a Richter Gedeon Nyrt., a Szeged városa mellett a konferencia másik platinatámogatójának kutatási igazgatóhelyettese elmondta, több mint 100 millió eurót fordított a vállalat az előző évben kutatásra – ennek a pénznek előbb-utóbb az emberek egészségének javulásában kell visszaköszönnie. Ez pedig csak szilárd és biztos tudományos háttérrel működhet, melynek letéteményesei a Nobel-díjasok – ezért is tartotják fontosnak az ilyen rendezvénynek és a kutatófejlesztő helyek támogatását, hogy a Richter Gedeon is legyen egy pont a világ tudományos térképén.

Tánc, zene, fiatalok

Varró András tudományos-innovációs rektorhelyettes hangsúlyozta, a tanácskozás témájául választott hat terület, amelyeket párhuzamos konferenciákon dolgoznak fel, a színvonalas nemzetközi orvosbiológiai kutatások fontos kérdéskörei. A konferencia egyúttal Szeged tudományos-kulturális jelentőségét is hivatott megmutatni. Előadások keretében nem csak Szent-Györgyi Albertet, hanem például a Szegedi Tudományegyetemet, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontját, illetve a Richtert is megismerhetik a résztvevők. Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes elmondta, a fiatal generációk felé is fordulnak, a kiegészítő programok sorában kiemelkedik a pénteki esemény, melyen kilenc középiskolai tanuló fogja bemutatni a kilenc Nobel-díjast, és a közönség soraiból kérdéseket is tehetnek fel a diákok. Óriási élmény volt mindazoknak, akik részt vettek a tanulók kiválasztásában, közösségformáló erő volt az érintett iskolákban az a tény, hogy erre a feladatra vállalkozhattak a fiatalok – emelte ki a rektorhelyettes. Szombaton elültetik a TIK mellett a tudomány fáját – a tölgy remélhetőleg még hosszú ideig emlékeztet a jeles eseményre. Kulturális programokról is gondoskodtak a szervezők, így például csütörtök este népzenés és néptáncos est várja az érdeklődőket, valamint felavatják a Szent-Györgyi-páholyt. Példaértékű hazai és nemzetközi figyelem kíséri a tudományos tanácskozást – hangsúlyozta Hegyi Péter, a konferencia főtitkára. Mint mondta, a cél kettős: Szegedet mint a kultúra és a tudomány központját megmutatni, hogy jó legyen ide visszatérni a tanácskozás résztvevőinek, valamint a tudományt népszerűsíteni a Nobel-díjasok révén, a fiatalok körében is. Újságírói kérdésre a szervezők elmondták, a konferencia összesen 80 millió forintból valósul meg, melyet mind külső, szponzori forrásból finanszíroznak. 14 órától Dux László tanszékvezető egyetemi tanár ismertette Szent-Györgyi Albert életrajzát, majd Helmut Sies a professzor Woods Hole-i kutatásairól szólt. Ezután az USÁ-ból érkezett Bert Sakmann plenáris előadásával vette tulajdonképpen kezdetét a "Nobel-szekció", őt két Nobel-társa követte: Peter C. Doherty és John E. Walker.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.