A cigarettában lévő rákkeltő anyagoknak csupán néhány percre van szükségük ahhoz, hogy egy későbbi tumor kialakulásának alapjait megteremtsék a DNS károsításával. Amerikai tudósoknak kutatásukban most először sikerült a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) hatását végigkövetniük.
Ez a szennyező anyag a dohányfüst mellett megtalálható a széntüzelésű gyárakban és a faszénen sült ételekben is. A tizenkét önkéntes dohányos részvételével zajló vizsgálat szerint a dohányzás után csupán 15-30 percnek kell eltelnie ahhoz, hogy a PAH a vérben olyan anyaggá alakuljon, amely genetikai változásokat, így rákot idézhet elő.
Stephen S. Hecht
, a Minnesotai Egyetem munkatársa és kollégái szerint a cigarettában lévő PAH a tüdődaganattal és 18 további rákfajtával hozható összefüggésbe. Hecht elmondta, a kutatás egyedülálló, mivel csak a cigarettafüst belégzésének hatását vizsgálja, egyéb károsító tényezők, például a légszennyezettség vagy a szegényes étrend figyelembe vétele nélkül. A kutatók figyelmeztetnek arra: téved, aki azt hiszi, hogy majd "időben" abbahagyja a dohányzást. A genetikai károsodások nem évek múltán lépnek fel, hanem adott esetben már az első cigaretta elszívása után. Az amerikai nemzeti rákkutató intézet által támogatott kutatás eredményeit a Research in Chemical Toxicology című szaklapban mutatták be. Tüdőrákban világszerte háromezren halnak meg naponta, a halálozások 90 százaléka összefüggésbe hozható a dohányzással.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.