Egyetem

Doktori címet kaptak a gyógyszerészek is

Doktori címet kaptak a gyógyszerészek is

2009. január 6., kedd
Doktori címet kaptak a gyógyszerészek is

A szakma sikerében komoly szerepet játszott a szegedi gyógyszerészkar

Fotó: Gémes Sándor

A parlament 2008. december 15-i döntésének értelmében a magyar egyetemeken gyógyszerészi diplomát szerzőket, illetve korábban gyógyszerészi oklevelet szerzetteket is megilleti mostantól a doktori cím. Ezzel a határozattal hosszú évtizedek előkészítő munkája zárult le, melyben a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara mindvégig aktív, kezdeményező szerepet játszott. Az ezzel kapcsolatban január 6-án megtartott sajtótájékoztatón elhangzott: a doktori cím komolyan növelheti a gyógyszerészi szakma presztízsét.

A Magyar Köztársaság Országgyűlése 2008. december 15-én fogadta el a felsőoktatási törvény módosítását, melynek értelmében a jogászok, az általános orvosok, fogorvosok és az állatorvosok mellett immár a gyógyszerészek is jogosulttá váltak a doktori cím használatára. Mindez ráadásul a korábban végzettekre is érvényes. A gyógyszerésztársadalom régi igénye teljesült ezzel a döntéssel, hiszen már az előző század negyvenes éveitől kezdve időről időre komolyan szóba került a gyógyszerészdoktori cím viselésének lehetősége. Rengeteg tárgyalást követően a Magyar Gyógyszerészi Kamara hathatós támogatásával tavaly ősszel született megegyezés arról, hogy a hagyományos, osztatlan, ötéves gyógyszerészképzés végén automatikusan járnia kell a doktori címnek. „December 15-i döntésével azt ismerte el az országgyűlés, hogy a gyógyszerészek ugyanolyan fontos részesei a gyógyítási folyamatnak, az egészségtudományoknak, mint az orvosok vagy a fogorvosok. A doktori cím használatának lehetősége nagyban erősítheti a szakma presztízsét, népszerűségét. Mindenképpen azt várom, hogy az igazán tehetséges diákok közül egyre többen választják majd a gyógyszerész szakot, a szegedi gyógyszerészkart majd bennünket" - fejtette ki

Fülöp Ferenc

akadémikus, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja. Abban, hogy immár a gyógyszerészek is viselhetik a doktori címet, komoly szerepet játszik az úgynevezett gyógyszerészi gondozás intézménye, mely december 15-én szintén törvényi szintre emelkedett. Ezt azt jelenti, hogy a gyógyszerközpontú gyógyszerészetet immár egyre inkább a betegközpontú gyógyszerészet váltja föl, amelyben az osztályos, illetve a patikai gyógyszerészek tanácsadó szerepére helyeződik a fő hangsúly. „Ebben a folyamatban szintén élen jár, úttörő szerepet játszik az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara. A hazai képzőhelyek közül ugyanis egyedül mi hoztunk létre e célból külön Klinikai Gyógyszerészeti Intézetet, 2000 óta önálló tárgyként oktatjuk a gyógyszerészi gondozást, s tankönyv is született a kar tudományos műhelyében" - mondta el

Soós Gyöngyvér,

a Klinikai Gyógyszerészeti Intézet vezetője.

Gáspár Róbert

egyetemi docens, a kar beiskolázási bizottságának vezetője szerint nemcsak a doktori titulus megszerzésének lehetősége miatt érdemes a jelentkezőnek a szegedi gyógyszerészkart választaniuk. „A nálunk diplomát szerzők átlagosan három-négy álláslehetőség közül válogathatnak, biztos egzisztenciát teremthetnek, de mivel az oklevelet az unióban is elismerik, a határokon kívül is korlátlan lehetőségek várják őket" - árulta el. A különböző felmérések egyértelműen azt mutatják, hogy jelenleg a szegedi a legerősebb gyógyszerészképzés Magyarországon, itt a legszínvonalasabb a képzés, a legjobb az oktatói gárda minősége. A HVG Diploma 2009 különszáma az összesített oktatói rangsorban az ország valamennyi kara közül az igen előkelő tizenkettedik, a tudományos fokozattal rendelkező oktatókat tekintve pedig a még nagyszerűbb ötödik helyre tette az SZTE GYTK-t.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.