Egészség

Immunerősítő praktikák

Immunerősítő praktikák

2021. december 28., kedd
Immunerősítő praktikák

A hidegebb, párásabb időjárással törvényszerűen megjelennek a szezonális betegségek, de a koronavírus is elég okot ad arra, hogy kissé jobban odafigyeljünk arra, milyen ételekkel támogatjuk meg aaz immunrendszerünk – mert a védekezés ott kezdődik, milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe!

Számtalan gyógyszerkészítmény és táplálékkiegészítő áll már az emberek rendelkezésére, hogy egészségesebbé és erősebbé tegyük a szervezetünket, azonban a vitaminok, ásványi anyagok bevitelének természetes módja ízélvezeti-értéket is hordoz magában: ki ne szeretne megenni néhány finom gyümölcsöt 2-3 kapszula helyett?

A következő felsorolásban – a teljesség igénye nélkül – olyan táplálékokat mutatunk be, amelyek kiválóan erősítik és támogatják a szervezetünket.

Citrus- és paprikafélék

Talán az egyik legközismertebb C vitamin forrásról beszélünk, ha a citrusokról van szó. Az emberek többsége egyből a C vitamin után nyúl, ha elkapott egy kis megfázást vagy szimplán csak készülni szeretne a téli időszakra, ugyanis számos más pozitív hatása mellett a C vitamin elsősorban az immunrendszer felépítésében, erősítésében játszik szerepet.

Ilyen gyümölcs például a grapefruit, a narancs és a mandarin is, de a citromban és limeban is nagy arányban található C vitaminból

Ha valaki nem kedvelné annyira azt a jellegzetes fanyarkás, savanykás ízvilágot, amivel a citrusok rendelkeznek kiváló alternatíva lehet, ha valamilyen paprikát fogyasztunk erre a célra, ugyanis ezek a zöldségek is kiváló C vitamin forrásnak számítanak

Kép: Pixabay

Brokkoli

Gyakorlatilag tele van tömve mindenféle vitaminnal és ásványi anyaggal, az egyik legegészségesebb zöldségfajta a brokkoli. A, C és E vitaminokban gazdag, továbbá rengeteg antioxidánst tartalmaz, valamint növényi rostokban gazdag, amely az emésztésünkre is jótékony hatással van.

Az elkészítés során azonban vigyázni kell vele, mert veszít ezekből az értékekből: érdemes rövid ideig főzni, sőt, főzés helyett a legjobb, ha csak pároljuk.

Kép: Pixabay

Fokhagyma, gyömbér

Bár két elég eltérő növényről beszélünk, abban közösek, hogy fűszerként alkalmazva pikáns utóízt kölcsönöz az ételeinknek. A fokhagyma, amellett, hogy jótékony hatással van az érfalakra, nagy koncentrációban előfordulnak benne kéntartalmú vegyületek, amelyek szintén segítik az immunrendszerünk ellenállóképességét – ilyen például az allicin.

A gyömbérnek kiváló gyulladáscsökkentő hatása van a szervezetünkre, sokan fordulnak hozzá, ha torokfájással küzdenek. Ugyanakkor magas antioxidáns tartalma miatt érdemes fogyasztani, hogy növeljük vele a természetes védekezőképességünk.

Kép: Pixabay

Kurkuma

Az előző kettőhöz hasonlóan még inkább fűszerként ismeretes a kurkuma konyhai felhasználása, az indiai ételek elengedhetetlen hozzávalója. Ez a kesernyés ízű, sárga növény a gyömbérhez hasonlóan a gyulladáscsökkentő hatása miatt van nagy becsben, és bár még viszonylag keveset kutatott az immunerősítő hatása, állatokon végzett tanulmányok kezdik egyre jobban alátámasztani ezt a tulajdonságát is.

Mandula, napraforgómag

Az olajos magvak már önmagukban is létfontosságúak, hogy tökéletesen tudjon működni az emberi test. Ha a vírusok és betegségek elleni küzdelemről van szó, az E vitamin szinte ugyan annyira fontos, mint a C. Utóbbival ellentétben az E vitamin zsírban oldódik, és szerencsére a mandulában mindkettő megtalálható, így ez az étel is remek kiegészítője az egészséges táplálkozásnak. A napraforgómag pedig mindezek mellett olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a foszfor, magnézium és a B6 vitamin.

Kép: Pixabay

Forrás: www.healthline.com / Kiemelt kép: pixabay

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.