Egészség

Szűrés Éjszakája Szegeden is – pénteken mammográfiás vizsgálatra várják a nőket

Szűrés Éjszakája Szegeden is – pénteken mammográfiás vizsgálatra várják a nőket

2014. április 23., szerda
Szűrés Éjszakája Szegeden is – pénteken mammográfiás vizsgálatra várják a nőket
emlorak

Magyarországon minden tizenegyedik nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat, és az emlőrák a második leggyakoribb halálok a nők esetében. Részben ez hívta életre a Szűrés Éjszakáját, melyhez Csongrád megye mind a négy emlőszűrő központja csatlakozott.

Országszerte mammográfiai szűréseket tartanak pénteken, a Szűrés Éjszakája elnevezésű program keretében Szegeden kívül Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Makón is végeznek szűréseket.

Tombácz Zsuzsanna

megyei tisztifőorvos arról tájékoztatott, hogy 16 és 20 óra között, míg Szegeden egészen 22 óráig várják azokat a hölgyeket, akik behívót kaptak a szűrésre. „Behívólevelet azok a 45 év fölötti nők kaptak, akik két évnél régebben vettek részt mammográfiai szűrővizsgálaton. Érdemes tudni, hogy Magyarországon minden tizenegyedik nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat, évente 7300-7500 új tumort diagnosztizálnak és minden esztendőben több mint 2000 nő hal bele emlőrákba” – hangsúlyozta Tombácz Zsuzsanna.

Horváth István

főorvostól megtudtuk, Szegeden az érintett nők mintegy 70%-a vesz részt a mammográfiai szűrésen, s évről-évre egyre többen mennek el a fájdalommentes vizsgálatra. „A mai társadalom tolódik el az egészségmegőrzés és megelőzés irányába, és látszik, hogy van értelme annak a tudatos egészségnevelésnek, amit ezzel a betegséggel kapcsolatban végeznek, így egyre többen foglalkoznak az emlőrákkal” – fogalmazott. Az országos átlag azt mutatja, hogy a szervezett emlővizsgálatokra az érintett korú nők fele sem megy el, pedig az időben felfedezett mellrákos esetek 80%-a gyógyítható. Április 25-én, pénteken a meghosszabbított nyitva tartás mellett egészségvédelmi programokkal is várják a megyei emlőszűrő állomások azokat a 45 és 65 év közötti hölgyeket, akik behívót kaptak. Az országos programról bővebben

ITT

olvashat. http://www.youtube.com/watch?v=kEH4U1nTj9I

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.