Balhé

Újra bíróság előtt a szegedi városvezetés: lopással vádolhatják Botkáékat!

Újra bíróság előtt a szegedi városvezetés: lopással vádolhatják  Botkáékat!

2021. november 16., kedd
Újra bíróság előtt a szegedi városvezetés: lopással vádolhatják  Botkáékat!

Máris sikerült ráhangolódnia a képviselőknek a pénteki közgyűlésre. A héten ugyanis elkezdődtek a bizottsági ülések, melynek keretében elbírálják a napirendi pontokat. Az alpolgármester azonban nem jelent meg az üléseken több alkalommal - ezt erősítette meg Német Ferenc fideszes és Szabó Bálint független képviselő is. Az okokkal kapcsolatban pedig Szabó Bálint folytatott egy kisebb hajtóvadászatot ma délelőtt.

Szabó Bálint ma maratoni élőzésbe kezdett a Mindenki Szegedért Mozgalom Facebook-felületén, melynek keretében a Gyulai Járásbíróságot közelítette meg. A bejelentkezéseiben azt állította, hogy Nagy Sándor alpolgármester és Botka László polgármester ülnek éppen a vádlottak padján és többek között ezért nem jelentek meg a pénteki közgyűlést felvezető bizottsági ülések egyikén. Megkeresésünkre egy másik képviselő is megerősítette, hogy a városvezetés egy része valóban tárgyaláson járt.

A képviselő elmondása szerint Botkával tartott Szilágyi János ügyvéd, aki a Szeviép tulajdonosainak is a védelmét képviseli. Szabó mindezt azzal igazolta az első bejelentkezéseiben, hogy bemutatta a Bíróság környékén parkoló autókat, melyek között az említett ügyvéd és hivatali autók is beazonosíthatók - állította a független képviselő.

Később valóban sikerült lencsevégre kapnia Nagy Sándort és Botka Lászlót is.

Ezzel viszont Szabó Bálint nem elégedett meg.

,,Feltámadt?" - mondta a polgármester Szabó Bálintnak

Először Botka lépett ki a Járásbíróság ajtaján, aki egyből azt a kérdést intézte a képviselőhöz: feltámadt? Érdemi párbeszéd a képviselők között nem alakult ki addig sem, amíg a polgármester beszállt az autójába.

Később a jelenlegi és a volt alpolgármester hagyta el az épületet. Szabó tőlük is megkérdezte, milyen ügyben vannak a gyulai járásbíróságon. Nagy Sándor annyit válaszolt, hogy a Gyulai Fürdőbe jöttek, majd beszállt autójába.

Lopással vádolják a városvezetést

Lapunk megtudta, hogy Botka Lászlót és közvetlen kollégáit egy pótmagánvádló közbenjárásával lopással vádolhatják, és konkrét büntetőeljárás folyik az ügyben. Megkerestük ennek kapcsán a Gyulai és a Békési Járásbíróságot is, hogy megerősítsék információinkat, cikkünk írásakor azonban még nem válaszoltak.

Nagy Sándor, alpolgármester

Válaszolt azonban az ügy egyik károsultja, aki neve elhallgatását kérte.

A Szegedmának úgy nyilatkozott, hogy Botka László, Nagy Sándor és Szentgyörgyi Pál korábbi alpolgármester - aki jelenleg a polgármester tanácsadója lehet - jogilag vádlottá vált.

2009. november 29-én ugyanis a Mars téri uniós beruházást megelőzőleg Botkaáék megrendelésére a Merkbau Zrt. egyetlen éjszaka alatt 36 millió forint közpénzből ledózerolta többek között azoknak a kereskedőknek az ingatlanát, akik építménnyel rendelkeztek a piacon. Vagyis nem bódéval vagy pavilonnal. Az esetnek nagyjából 20 károsultja volt, ebből 4 kereskedő rendelkezett ingatlannal.

A 12 év alatt több büntetőügy is folyamatban volt nyilatkozónk szerint, ám az ügy máig nem került nyugvópontra. Az Ügyészség ugyanis minden alkalommal úgy határozott, hogy azok a vádlottak, akiket a kereskedők eddig megjelöltek, az uniós beruházás céljával végezték a dolgukat. A büntethetőségüket pedig nem állapították meg.

Ebből következik, hogyha a kabinet nem tett volna erre irányuló megrendelést, akkor ez nem következik be

- magyarázza az ügy egyik károsultja.

Mindezek miatt a Mars téri kereskedők magánvádindítvánnyal álltak elő ezúttal, miszerint Botka László, Nagy Sándor és Szentgyörgyi Pál utasítása nélkül a károkozás sem következett volna be.

Az ügy a Gyulai Törvényszékre került, ahol a mai nappal összesen 8-an váltak vádlottá, köztük a polgármester, a volt alpolgármester, valamint a jelenlegi alpolgármester.

A károsult azt is elárulta, hogy a tárgyalások január végén folytatódnak majd, tanúmeghallgatásokkal. A vádlottak padján ekkor a képviselőknek is ott kell lenniük.

Keressük az ügyben az önkormányzatot is, amint reagálnak kérdéseinkre, frissítjük cikkünket vagy újat írunk.

Ez már a sokadik büntetőügy, amiben a szegedi városvezetés érintett: a VIP parkolási botrány esetében többek között az SZKT korábbi ügyvezetője és az egykori címzetes jegyző is pénzbírságot kapott a Gyulai Törvényszék jogerős ítéletének értelmében. A vádirat szerint az önkormányzatnál évente rendelkezésre állt egy válogatott lista azokról, akik ingyenes parkolási bérletet kaptak a várostól. Az SZKT ezzel több millió forintos kárt okozott Szegednek. Az ítélet értelmében pedig kártalanítaniuk kell. A városvezetés azonban júniusban a közgyűléssel megszavaztatta, hogy kvázi lemond a kártérítésről, ami ellen a helyi ellenzék igencsak hevesen tiltakozott is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.