Balhé

Fosórém tartja rettegésben a Passzázs sor üzleteit

Fosórém tartja rettegésben a Passzázs sor üzleteit

2021. május 25., kedd
Fosórém tartja rettegésben a Passzázs sor üzleteit

Egy szegedi Facebook-csoportban tették közzé azt a videót, amiben a Nagyáruház egyik üzlete előtt valaki megcibál egy fát - teljesen indokolatlanul. Erről mi is beszámoltunk, de kiderült, hogy nem csupán az efféle atrocitástól kell tartania az üzletek dolgozóinak és tulajdonosainak.

Szeged kevésbé napfényes oldala

Hiába a modern nyilvános WC az Aradi vértanúk terén (már, amikor működik), összességében nem is igazán áll több közhasználatú illemhely az emberek szolgálatára a városban. Sokan viszont inkább valamilyen közterületen végzik el a dolgukat, mintsem pénzt áldozzanak arra, hogy vécét használjanak. Pár éve folyamatosan téma volt a város közterületeit összepiszkító emberek akciói.

https://szegedma.hu/2019/06/ismet-lecsapott-a-belvarosi-sz-rofantom

Úgy tűnik, ismét kezd eluralkodni a káosz a belvárosban, pontosabban: meg sem szűnt. A Passzázs sor területén kell szinte minden reggel fanyalogniuk az embereknek, amire minden okuk meg is van. Az üzletek dolgozói és tulajdonosai, nem beszélve a takarító személyzetről,

mindennapos küzdelemben állnak egy hajléktalannal, aki előszeretettel hagy kellemetlen meglepetéseket reggelre a Nagyáruház kirakataiban.

Sajnos a látvány hétköznapinak mondható a Nagyáruházban (olvasói fotó)

Évek óta ez megy

Szinte minden reggel azzal kell szembesülnie valakinek, hogy nyitásra még alaposan fel kell takarítani az üzlet előtt, ahol dolgozik, mert vizelettel vagy ürülékkel - rosszabb esetben mindkettővel - össze van piszkítva az ajtó vagy a kirakat.

Megkérdeztünk számos alkalmazottat a dologról, és egyöntetű válaszukból kiderült, hogy

nem egy új jelenségről van szó. Évek óta kell megbirkózniuk ezzel, a Passzázs takarító személyzetének és az üzletek dolgozóinak egyaránt.

Egy hétvége alatt összegyűlt cigarettacsikkek. A takarító személyzetnek rendszerint ezzel kell szembesülnie, amikor hétfőnként munkába állnak (olvasói fotó)

Nem válogat a mankós

A fosórém minden bizonnyal véletlenszerűen választja ki a helyet, ahol könnyít magán. Kissé sem drámai azt mondani, hogy egyik bolt sincs biztonságban. A megkérdezettek elmondták, általában más és más helyeken szokott felbukkanni a fekália, de az is előfordult már, hogy nagyjából két héten keresztül ugyanannak az üzletnek az ajtaját rendezte le a vélhetően hajléktalan férfi.

Azzal is tisztában vannak, hogy ki szokta elkövetni a gyomorforgató akciót: kamerafelvételek bizonyítják, hogy ugyanaz a mankós férfi szokott visszatérni.

Ezekből mi is többet láttunk, van, ahol szándékosan a biztonsági kamerába néz.

Tehetetlenek az emberek

Sajnos egyszerűen lehetetlen felelősségre vonni az elkövetőt. Napközben sem kerüli el a Nagyáruházat és az alkalmazottak felismerik, de amikor értesítik a rendőrséget, valahogyan mindig sikerül továbbállnia vagy elbújnia, mire azok a helyszínre érnek.

Megtudtuk, hogy az egyik üzlet dolgozói már megpróbálkoztak egyszer a felelősségre vonással, de a férfi arra hivatkozott, hogy nem emlékszik a történtekre.

Azért is lenne fontos megállítani, mert nem csak gyomorforgató és ordenáré, amit művel, hanem igen veszélyes is az emberi ürülék és a vizelet - komoly fertőzésveszéllyel fenyeget.

Egy korábbi cikkünk a Mars térről erre is felhívta a figyelmet.

https://szegedma.hu/2019/09/fertozesveszelytol-rettegnek-a-szegedi-boltosok

Más problémák is vannak a Passzázs soron

Van olyan hajléktalan például, aki a bankautomatát használni akarókat zaklatja fizetésnapon, emiatt sokan a környező boltokba menekülnek.

Nem lehet hozzájuk egy rossz szót szólni. Volt itt már asztalborogatás is...

- nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő alkalmazott. Ha valaki próbálná elzavarni, vagy csupán jobb belátásra bírni őket, akár teljesen kifordulhatnak magukból, így inkább szó nélkül tűrnek.

Részeg személy nap közben a Passzázs soron (olvasói fotó)

Nem csupán a járókelőket, vásárlókat, de az ott lakókat is félelemben tartják ezek az alakok. Nemrégiben az egyik kapu kódját kellett lecseréltetniük, ugyanis valahogyan sikerült azt megszerezni valakinek és szabad bejárása volt a lépcsőházba. A szemetelés mindennapos, és rongálások is előfordulnak - mint azt fent is említettük. Egy másik réteg pedig a hétvégi bulik utáni káoszért felelős: üres üvegeket és hányást is maguk után szoktak hagyni. A koronavírussal kapcsolatos intézkedések miatt erre egy ideje nem volt gondjuk, de már erre is készülnek az üzletsoron.

Összefogás a fosórém ellen

A Nagyáruház és az ott lévő üzletek dolgozói abból a szempontból szerencsések, hogy legalább egymásra tudnak támaszkodni a küzdelemben. Ha például valaki nincs nyitva hétvégén, amikor a takarító személyzet sem dolgozik, és pont az ő üzlete került célkeresztbe, rendszerint értesíteni szokták - így nem hétfőn kell szembesülniük azzal, hogy telibe csinálta az ajtót vagy a kirakatot.

Frissítés

Felhívták a figyelmünket, hogy további problémát okoznak a bezárt/kiadatlan üzletek kirakatai, ugyanis az ablakok takarítása a mindenkori tulajdonos/bérlő feladata, nem pedig a takarító személyzeté. Így vannak olyan helyek, ahol már jó ideje fellelhetőek a nyomok. Ilyen például ez a kirakatüveg is:

Olvasói fotó
Az üvegen látható foltokat vélhetően vizelet okozta (olvasói fotó)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.