Közélet

Kiállítással és koszorúzással ünnepelte a Somogyi-könyvtár a királylátogatás 140. évfordulóját

Kiállítással és koszorúzással ünnepelte a Somogyi-könyvtár a királylátogatás 140. évfordulóját

2023. október 12., csütörtök
Kiállítással és koszorúzással ünnepelte a Somogyi-könyvtár a királylátogatás 140. évfordulóját

1883 októberében Ferenc József a Szegedre látogatott, hogy egyben a várost és annak új középületeit is felavassa. A látogatásának a harmadik napján, 1883. október 16-án pedig 13 órakor kezdődött meg a Somogyi-könyvtár megnyitó ünnepsége. Erre a 140. évfordulóra emlékezve egy ünnepélyes felolvasóülést tartottak csütörtökön.

A 140 éve a közművelődés és a tudományosság szolgálatában című kiállításnak a bemutatásával, valamint megtekintésével kezdődött el Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár megnyitásának a 140. évfordulója alkalmából létrehozott és megrendezett ünnepi felolvasóülés. A kiállítást Csizmadia Edit és Kukkonka Judit állította össze. A tárlat megtekintését követően, pedig Somogyi Károlynak az épület előtt található mellszobrának a megkoszorúzása következett. Tóth Károly önkormányzati képviselő, a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány elnöke beszédében a könyvek, a könyvtár barátait köszöntötte. Úgy fogalmazott, joggal nevezzük Somogyi Károlyt Szeged legnagyobb jótevőjének, aki Szeged kulturális életének újjászületésében jelentős szerepet játszott. A koszorúzás után pedig megkezdődött az ünnepélyes felolvasó ülés.

Ezt követően pedig bemutatták A király nyomában Szegeden elnevezésű mobilapplikációt is, amit a könyvtár munkatársai fejlesztettek, és aminek segítségével a virtuális várostörténeti sétán a király nyomába eredhetnek a felhasználó. Tehát felkereshetik a király által meglátogatott épületeket, valamint megismerteti a felhasználókat az alkalmazás a 140 évvel ezelőtti eseményekkel, és korabeli fényképek, grafikák felhasználásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.