192 ukrán nyelvű kötettel bővül a Somogyi és mobilapplikációjukat is lefordították ukránra

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

192 darab ukrán nyelvű kötetet és könyvespolcot kap a Somogyi-könyvtár Ukrajna Magyarországi Nagykövetségétől. A könyvcsomag java ukrán nyelvű mesekönyvekből, leporellókból, lapozgatós füzetekből áll. A frissen érkező állomány az ünnepélyes átadó után elérhető és kölcsönözhető lesz a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában, a 2. emeleten, valamint a Tápai fiókkönyvtárban is.

A nagykövetség célja, hogy az ukrán menekültek anyanyelvi irodalomhoz juthassanak. Az ünnepélyes átadón köszöntőt mond: Balog István, Ukrajna magyarországi ideiglenes ügyvivője; Sajtos-Zapotocsnaja Natália, a Szegedi Ukrán Önkormányzat elnöke; Tóth Károly, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság alelnöke; Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója.

A Somogyi-könyvtár munkatársai ebből az alkalomból a Lépten nyomon elnevezésű várostörténeti séta mobilapplikációjának szövegét is lefordíttatták ukrán nyelvre, így már a magyar, az angol és az eszperantó nyelv mellett, ukránul is elérhető lesz a mobilapplikáció, amelyet a közeljövőben még német és román nyelvre is terveznek lefordítani.

Az ukrán nemzetiséghez kapcsolódó programok a Dóm téren is folytatódnak majd a 94. Ünnepi Könyvhét keretében. A Dugonics tér színpadán a Pipacsok (Máky), az ungvári művészeti főiskola népihangszer-együttesének koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. Az együttes már számos folkfesztiválon szerzett hírnevet. Fellépéseiken különleges ukrán népi hangszereket ismerhet meg a publikum. Repertoárjuk a Kárpátalján elő nemzetek hagyományos zenéjére épül. A program Ukrajna Szegedi Tiszteletbeli Főkonzulátusa, a Szegedi Ukrán Önkormányzat és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. szervezésében és támogatásával valósul meg.

Előző sztori

Jogerős: életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték az újszegedi hajléktalanok gyilkosát

Következő sztori

Orbán Viktor: Közép-Ázsia országai a béke pártján állnak, és híd szerepet töltenek be Kelet és Nyugat között