Kultúra

192 ukrán nyelvű kötettel bővül a Somogyi és mobilapplikációjukat is lefordították ukránra

192 ukrán nyelvű kötettel bővül a Somogyi és mobilapplikációjukat is lefordították ukránra

2023. június 8., csütörtök
192 ukrán nyelvű kötettel bővül a Somogyi és mobilapplikációjukat is lefordították ukránra

192 darab ukrán nyelvű kötetet és könyvespolcot kap a Somogyi-könyvtár Ukrajna Magyarországi Nagykövetségétől. A könyvcsomag java ukrán nyelvű mesekönyvekből, leporellókból, lapozgatós füzetekből áll. A frissen érkező állomány az ünnepélyes átadó után elérhető és kölcsönözhető lesz a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában, a 2. emeleten, valamint a Tápai fiókkönyvtárban is.

A nagykövetség célja, hogy az ukrán menekültek anyanyelvi irodalomhoz juthassanak. Az ünnepélyes átadón köszöntőt mond: Balog István, Ukrajna magyarországi ideiglenes ügyvivője; Sajtos-Zapotocsnaja Natália, a Szegedi Ukrán Önkormányzat elnöke; Tóth Károly, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság alelnöke; Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója.

A Somogyi-könyvtár munkatársai ebből az alkalomból a Lépten nyomon elnevezésű várostörténeti séta mobilapplikációjának szövegét is lefordíttatták ukrán nyelvre, így már a magyar, az angol és az eszperantó nyelv mellett, ukránul is elérhető lesz a mobilapplikáció, amelyet a közeljövőben még német és román nyelvre is terveznek lefordítani.

Az ukrán nemzetiséghez kapcsolódó programok a Dóm téren is folytatódnak majd a 94. Ünnepi Könyvhét keretében. A Dugonics tér színpadán a Pipacsok (Máky), az ungvári művészeti főiskola népihangszer-együttesének koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. Az együttes már számos folkfesztiválon szerzett hírnevet. Fellépéseiken különleges ukrán népi hangszereket ismerhet meg a publikum. Repertoárjuk a Kárpátalján elő nemzetek hagyományos zenéjére épül. A program Ukrajna Szegedi Tiszteletbeli Főkonzulátusa, a Szegedi Ukrán Önkormányzat és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. szervezésében és támogatásával valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.