Közlekedés

Átalakítaná a MÁV-ot és a Volánt Lázár János

Átalakítaná a MÁV-ot és a Volánt Lázár János

2023. május 13., szombat
Átalakítaná a MÁV-ot és a Volánt Lázár János

Javaslatot tesz a MÁV és a Volán tízéves átalakítására Lázár János építési és beruházási miniszter.Szerinte ehhez több milliárd dollárra lesz szükség, de szerinte a nemzetközi pénzpiacon megvan rá a forrás, ahogy a szakmai befektetőknél is.

A miniszter a Vasutasok Szakszervezete XX. tisztújító kongresszusának megnyitóján tartott beszédében azt mondta, 8500 kilométer vasúthálózat felén csökkentett sebességgel tudnak csak a vonatok haladni - a szegedi vonalon 15 perccel nőhet emiatt a menetidő - 50 éves a járműpark, ahogy a dolgozók átlagéletkora is. Szerinte vagy így marad minden vagy hozzáfognak az átalakításnak.

Kiemelte, javaslatot fog tenni a magyar kormánynak, hogy jóváhagyjon egy tíz éves átalakítási tervet.

A miniszter arról is beszélt, hogy a mozdonyok harmada, a vasúti kocsik negyede, illetve a motorvonatok ötöde nem üzemképes és nem állítható vissza forgalomba. Szerinte ez ipari versenyképességi kérdés, mivel a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc háromszögben az akkugyárak és más beruházások dolgozóinak szállítását biztosítani kell.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.