Átalakítaná a MÁV-ot és a Volánt Lázár János

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Javaslatot tesz a MÁV és a Volán tízéves átalakítására Lázár János építési és beruházási miniszter. Szerinte ehhez több milliárd dollárra lesz szükség, de szerinte a nemzetközi pénzpiacon megvan rá a forrás, ahogy a szakmai befektetőknél is.

A miniszter a Vasutasok Szakszervezete XX. tisztújító kongresszusának megnyitóján tartott beszédében azt mondta, 8500 kilométer vasúthálózat felén csökkentett sebességgel tudnak csak a vonatok haladni – a szegedi vonalon 15 perccel nőhet emiatt a menetidő – 50 éves a járműpark, ahogy a dolgozók átlagéletkora is. Szerinte vagy így marad minden vagy hozzáfognak az átalakításnak.

Kiemelte, javaslatot fog tenni a magyar kormánynak, hogy jóváhagyjon egy tíz éves átalakítási tervet.

A miniszter arról is beszélt, hogy a mozdonyok harmada, a vasúti kocsik negyede, illetve a motorvonatok ötöde nem üzemképes és nem állítható vissza forgalomba. Szerinte ez ipari versenyképességi kérdés, mivel a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc háromszögben az akkugyárak és más beruházások dolgozóinak szállítását biztosítani kell.

(via Index)

Előző sztori

Három autó ütközött az 5-ös főúton

Következő sztori

Zivatarok lehetnek délután, újabb front éri el az országot