Közel negyed órával megnőhet a menetidő a Szeged-Budapest vasútvonalon

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vitézy Dávid korábbi közlekedésért felelős államtitkár közösségi oldalán osztotta meg azt a cikket, amelyből kiderül, hogy a MÁV-START Zrt. a pályaromlások miatt több vonalán is jelentős menetidő-növekedéssel számol – a legnagyobb mértékben Budapest és Szeged között.

Az Indóház Online oldalán jelent meg az a cikk, melyet a korábbi közlekedésért felelős államtitkár, Vitézy Dávid is megosztott Facebook-oldalán. Eszerint a MÁV számos vonalon menetidő-növekedéssel számol a várható pályaromlások miatt – az erről szóló infografika alapján pedig Szeged és Budapest között nyúlna meg a leginkább a menetidő, mintegy 13 perccel.

A több száz milliárdos pályafelújítások ellenére is romlik a vasúti hálózat összképe (grafika forrása: MÁV-Start Zrt.)
Forrás: Iho.hu

Vitézy a 2022-es választások után a Palkovics László vezette Technológiai- és Ipari Minisztériumban volt közlekedési államtitkár, Palkovics lemondása után azonban Vitézy is távozott a pozíciójából, mivel a miniszter lemondásával a minisztérium is megszűnt. A közlekedési szakterület Lázár János minisztériumához került át.

Mint azt a volt államtitkár bejegyzésében írja, a fenti infografikát a MÁV már szakmai konferenciákon is bemutatta. Az adatok alapján Szeged és Budapest között 13, Nyíregyháza felé 5, Miskolc felé 7 perccel lassulnának a vonatok.

Vitézy szerint azonban ez nem csak a vonatok lassulását, hanem a teljes kelet-magyarországi ütemes menetrend összeomlását jelentené, a csatlakozási rendszereivel együtt.

A volt államtitkár szerint ugyanis ha ez tényleg megtörténik, szinte teljes Kelet-Magyarországon az utasszám visszaesése és az utazási idő növekedése lényegesen nagyobb lesz annál, mint amit önmagában egy 5-13 perc késés okozna. Hozzáteszi, évtizedek óta sokan dolgoznak az országos ütemes vasúti menetrend létrejöttén, amit mostanra sikerült széles körben bizonyítani. ,,Nem lehet és nem szabad belőle visszalépni.” – teszi hozzá Vitézy. Elmondása szerint ,,külön érthetetlen”, hogy a közelmúltban felújított vonalakon is megjelennének a ,,lassújelek”, például Budapest és Debrecen között is.

A volt közlekedési államtitkár úgy véli, hogy az új bérletek miatt várható jelentős bevételkiesés, illetve a háború nyomán elszállt energiaárak miatt eshetett kétségbe a MÁV vezetése.

Lázár János építési és közlekedési miniszter egy tegnapi interjúban többek között egyébként arról is beszélt, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése után következő lépésként az év végéig egységes jegyértékesítési rendszert és menetrendet is terveznek kialakítani.

Előző sztori

Győzött az elégedetlenség: új helyre költözik a Máltai Szeretetszolgálat

Következő sztori

31. alkalommal rendezik meg a Trapp Napot