Kultúra

Programkavalkád érkezik a Somogyitól

Programkavalkád érkezik a Somogyitól

2023. április 5., szerda
Programkavalkád érkezik a Somogyitól

A programkavalkád első programjai már várják is a látogatókat.

A Szegedi kalendárium kiállítása 2023.04.03. – 2023.05.31. között a földszinti kiállítótérben megtekinthető. A kamarakiállítás kerek naptári évfordulók kapcsán idézi meg a város történetének ismert alakjait. Néhányukról mind tudunk valamit, mások neve pedig csak kevesek számára cseng ismerősen. Van köztük, aki itt született és olyan is, aki később vált igazán szegedivé.

„Költők,barátim…” 140 éve született Juhász Gyula - kiállítás szintén 2023.04.03. nyitott, azonban kicsit rövidebb ideig, 2023.05.24-ig látogatható. A földszinti kiállítótérben megtekinthető tárlat a Kilényi-gyűjtemény anyagából összeállított dokumentumkiállítás, amely a korabeli ritka fotók, levelek, iratok segítségével mutatja be Juhász Gyula irodalmi és közéleti kapcsolati hálóját: a költőt és barátait.

A Magyar Költészet Napján a Somogyi-könyvtárban három esemény is lesz.

A Somogyi-könyvtár, mint minden évben, idén is csatlakozik a Posztolj verset az utcára mozgalomhoz. A központi könyvtár és fiókkönyvtárainak épülete előtt április 11-én (kedden) 9 és 18 óra között várják a versszerető posztolókat. Versesköteteket, filctollakat és lapot biztosít a könyvtár.

12:00–13:30 között tartják a Vastaps a költőnek… multimédiás művészeti projektet.

Végül 15:30–17:30 között Juhász Gyula-emléksétával zárják a napot. A mobilapplikációval is támogatott séta résztvevői a központi könyvtár főbejárata előtt találkoznak.

A Somogyi-könyvtár programkavalkádja április 13-án Kaiser László és Jóna Dávid könyvbemutatójával folytatódik 17:00–18:30 közti időintervallumban. Az 1. emeleti közösségi térben Kaiser László költő, író Gyerekszoba című könyvét, Jóna Dávid író pedig Dééévid, Aranyapám! című művet mutatja be a költészet napja alkalmából.

Végezetül egy kis kakukktojás, április 11. és 13. között sem maradunk program nélkül, mivel 12-én Stefánia Fiókkönytár-klubban 16:30–18:00 között Legények, diákok, zarándokok címen tart előadást Szász Péter, az egykori szegedi egyetemista, aki jelenleg fővárosi értelmiségi író, maratonfutó, zarándok. Előadásában a középkori tudástranszfer három fontos csoportját mutatja be. A céhlegényeket, a zarándokokat, és az egyetemi tanulmányukat folytatókat. Habár motivációik, céljaik és eszközeik elég eltérőek voltak, összeköti őket a gyakran távoli országokba történő utazás, ahová ismereteket vittek, és ahonnan ismereteket hoztak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.