Kultúra

A héten rajzkiállítást és könyvbemutatót is tart a Somogyi

A héten rajzkiállítást és könyvbemutatót is tart a Somogyi

2023. április 17., hétfő
A héten rajzkiállítást és könyvbemutatót is tart a Somogyi

Április 19-én, szerdán nyitják Léleknyi mandala címmel Kávai Zsuzsanna rajzkiállítását, majd 20-án Varga Endre László: Két jóbarát – könyvbemutatóját tartják meg.

Kávai Zsuzsanna mandala-rajzaiból nyíló kiállítás május 20-ig lesz megtekinthető. A kiállítástKovács Szilvia április 19-én, 16:30–18:00 között nyitja meg az alagsori klubban.

Gyermekkorom óta fontos része életemnek a művészet. A képzőművészet általi önkifejezés, szabadság, határtalanság, játék a színekkel és formákkal, a festékes kéz. Rövid idő alatt rájöttem, hogy egy nehéz pillanatban, milyen fantasztikus eszköz az “öngyógyításban” az alkotás folyamata.
Három éve készítek mandalákat. A rajzok középpontjától indulva bontakozik ki kör, pont, spirál, virágok és más tekergő vonalak mentén az a forma, ami lelkem mandaláit teszi láthatóvá. Megszűnik tér és idő, csak a tiszta pillanat van, amikor az ember alkot. A rajzaim mind szabad kézzel készültek, bármiféle segédeszköz használata nélkül. A képeken saját képzeletem világa elevenedik meg”

- fogalmazott Kávai Zsuzsanna.

Április 20-án Varga Endre László: Két jóbarát – Források és iratok a magyar–lengyel politikai és katonai kapcsolatokhoz 1918–1920 című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár 1. emeleti közösségi terében, 17 órai kezdéssel.

Varga Endre László történész, történelemtanár, országgyűlési képviselő-jelölt. Közel négy évig volt az első szabadon választott képviselő-testület tagja Kiskőrösön, mielőtt egy ösztöndíj elnyerése következtében elköltözött a városból. Azóta leginkább a lengyel-magyar kapcsolatok kutatójaként öregbíti szakmája hírnevét, legutoljára éppen az 1920-as varsói csata magyar vonatkozásait tárta a nyilvánosság elé. A több mint húsz éve Zalaegerszegen élő történész 2018-ban megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.

A kötetbemutatón köszöntőt mond dr. Biernacki Karol, az MNL Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltárának igazgatója. A délután folyamán a szerző beszélgetőtársa Csáki Béla, a Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke lesz.

A program a Somogyi-könyvtár és az MNL Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltára közös szervezésében valósul meg.

Ezen felül számos, korábban indult programmal várják még a látogatókat, amelyekről itt olvashat bővebben:

https://szegedma.hu/2023/04/programkavalkad-erkezik-a-somogyitol

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.