Közlekedés

Már annyi a gyorshajtó, mint a járvány előtt

Már annyi a gyorshajtó, mint a járvány előtt

2023. március 30., csütörtök
Már annyi a gyorshajtó, mint a járvány előtt

Megugrott a gyorshajtók száma tavaly, írja a 24.hu az Országos Rendőr-főkapitányságtól kikért adatokból.Ugyan a koroanvírus-járvány előtti szintet még nem érte el, de nem vagyunk messze tőle.

Összesen 686 ezer gyorshajtásos bírságot szabott ki tavaly a rendőrség, mintegy 22 milliárd forintnyi összértékben. Ez már a járvány előtti szint visszaállását jelzi.

Mindez naponta 1884 gyorshajtót jelent és napi 60 millió forintnyi büntetést. A VÉDA-rendszerbe integrált készülékekkel közel 600 ezer sebességtúllépést regisztráltak, vagyis a többségüket rögzített kamerákkal szűrték ki. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy nem lassít minden járművezető az előre kitáblázott sebességmérők előtt.

A rendőrség 2022-ben helyszíni bírságot 67 ezer, szabálysértési eljárást 854, közigazgatási eljárást pedig 33 ezer esetben alkalmazott a gyorshajtókkal szemben.

A lap megjegyzi, hogy az elmúlt évek statisztikáinak összehasonlításából kiderül, hogy a járvány csúcsán, azaz 2020-ban és 2021-ben jóval kevesebb gyorshajtót regisztráltak, mivel sokan utaztak a kijárási korlátozások miatt tömbösítetten vagy elhalasztották azokat, így csökkent a forgalom a hazai utakon - ezzel párhuzamosan pedig a gyorshajtók száma is.

2019-ben 687 501 volt a bírságszám, míg tavaly már 687 805 - háromszázzal több, mint a korábbi csúcsévben.

A lapnak a rendőrség azt is elárulta, hogy 2022-ben egyéb közlekedésrendészeti szabályszegések miatt 12,5 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki. Ebbe a kategóriába a lámpák helytelen használata, a biztonsági öv mellőzése és a gyerekülés hiánya is beletartozik többek között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.