Már annyi a gyorshajtó, mint a járvány előtt

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megugrott a gyorshajtók száma tavaly, írja a 24.hu az Országos Rendőr-főkapitányságtól kikért adatokból. Ugyan a koroanvírus-járvány előtti szintet még nem érte el, de nem vagyunk messze tőle.

Összesen 686 ezer gyorshajtásos bírságot szabott ki tavaly a rendőrség, mintegy 22 milliárd forintnyi összértékben. Ez már a járvány előtti szint visszaállását jelzi.

Mindez naponta 1884 gyorshajtót jelent és napi 60 millió forintnyi büntetést. A VÉDA-rendszerbe integrált készülékekkel közel 600 ezer sebességtúllépést regisztráltak, vagyis a többségüket rögzített kamerákkal szűrték ki. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy nem lassít minden járművezető az előre kitáblázott sebességmérők előtt.

A rendőrség 2022-ben helyszíni bírságot 67 ezer, szabálysértési eljárást 854, közigazgatási eljárást pedig 33 ezer esetben alkalmazott a gyorshajtókkal szemben.

A lap megjegyzi, hogy az elmúlt évek statisztikáinak összehasonlításából kiderül, hogy a járvány csúcsán, azaz 2020-ban és 2021-ben jóval kevesebb gyorshajtót regisztráltak, mivel sokan utaztak a kijárási korlátozások miatt tömbösítetten vagy elhalasztották azokat, így csökkent a forgalom a hazai utakon – ezzel párhuzamosan pedig a gyorshajtók száma is.

2019-ben 687 501 volt a bírságszám, míg tavaly már 687 805 – háromszázzal több, mint a korábbi csúcsévben.

A lapnak a rendőrség azt is elárulta, hogy 2022-ben egyéb közlekedésrendészeti szabályszegések miatt 12,5 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki. Ebbe a kategóriába a lámpák helytelen használata, a biztonsági öv mellőzése és a gyerekülés hiánya is beletartozik többek között.

Előző sztori

Elmaradt a DK egyetemi eseménye

Következő sztori

Körözött terepjárót kapcsoltak le Ásotthalmon