Világtükör

60 percnyi figyelmeztetés: bolygónk életereje fogyóban

60 percnyi figyelmeztetés: bolygónk életereje fogyóban

2023. március 25., szombat
60 percnyi figyelmeztetés: bolygónk életereje fogyóban

A mögöttünk hagyott évtized kétes dicsősége: az elmúlt 140 évben, vagyis az általános hőfokmérés kezdete óta a legmelegebb tíz év volt. S mint ilyen – a legkárosabb a bolygónk állapotára.

Március utolsó szombatja hagyományosan az ikonikus Földvédő nap. Ausztrál környezetvédők 2007-ben indították el a Föld Órája nevű akciót. Már az első alkalommal nagy feltűnést keltett, olyannyira, hogy a világ legjelentősebb civil természetvédő szervezete, a WWF a következő évi eseményt a programjába emelte. Magyarország is azonnal csatlakozott. Egy év múltán a kezdeményezésből igazi világsiker lett: egymilliárdnál is több ember vált önkéntes követővé. Mai számuk jócskán meghaladja a kezdetit, s ma már ez a világ legnagyobb önkéntes akciója.

A nap köré tudományos rendezvények, ismereterjesztő előadások épülnek, de az igazán sokaknak jelzést küldő esemény a mai: néhány óra múlva, este fél kilenckor világszerte kialszanak a nagyvárosok pazarló fényei. Hatvan percre kikapcsolják a középületek díszkivilágítását. Ez persze csupán egy jelképes gesztus – de emlékezteti bolygónk lakóit, na meg az országok és a világcégek vezetőit a túlfogyasztás, az energiahiány – és az ezzel összefüggő környezetszennyezés – súlyos következményeire.

Az ügy aktivistái a maguk világában, a lakásaikban teremtenek „fénycsöndet”. Az energiakímélő hatvan perc figyelmeztető jel; egyben lelkiismereti késztetés, ami aztán a hétköznapokra is hatással lehet. Hazánk mindig a legaktívabbak között volt, számos település és megyeszékhely részt vállalt az akcióból, amely az évek során másfél millió magyar követőt tudott vonzani. A WWF Magyarország a Föld órájára idén több kihívással készül, hétről hétre rántják majd le ezekről a leplet.

Mahatma Gandhi, a XX. század jeles gondolkodója, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja, nemzetének spirituális vezetője jó előre figyelmeztetett: „A világ erőforrásai elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de nem elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki mohóságát.” Hogy mekkora terhelést bírt el bolygónk a 40-es években, s mekkorát kénytelen ma elbírni nyolc évtized és a demográfiai boom meg az ipari robbanás után – a különbség szinte kifejezhetetlen.

Az idei jelszó: Én lekapcsolok! És minden egyes „lekapcs” a fenntartható jövőért való közös felelősségre figyelmeztet. Mert jelez a Föld órája.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.