Kultúra

Tóth Péter is bemutatta színházigazgatói programját

Tóth Péter is bemutatta színházigazgatói programját

2023. február 16., csütörtök
Tóth Péter is bemutatta színházigazgatói programját

Az Erkel-díjas zeneszerző és érdemes művész és megmérkőzik Barnák Lászlóval szemben az igazgatói posztért.

Peller Károly mellett Tóth Péter lett Barnák László másik kihívója a Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztjáért. A mostani pályázat ugyanakkor már nem csak a Szegedi Nemzeti Színház, hanem a Szegedi Szabadtéri Játékok és a REÖK főigazgató posztjára is szól.

Partnerként csatlakozott hozzá Seres István Pipu rendező, művészeti intendáns és Hamar Zsolt Liszt-díjas karmester, érdemes művész, aki az operatagozat vezetőjeként szerepel a pályázatban. Egyúttal megpályázta a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói posztját is.

Tóth Péter úgy fogalmazott, egy polgári népszínházat akarnak működtetni Szegeden. Az ehhez szükséges forrásokat illetően elmondta, nagyobb pályázati aktivitással tervezik növelni a színház állami céltámogatásait. A jegyárak nem változnának, a színház esetében nézőszám-növekedést, a Szabadtéri esetében előadásszám-növekedést terveznek elérni, ennek okán pedig jegybevétel-növekedést vetítenek előre.

Kiemelte továbbá, hogy a pozíció elnyerése esetén nagyobb hangsúlyt fordítanának a mecenatúrára.

Arról is beszélt, hogy csökkentené a túlterhelt színházi dolgozók terheit és egységesíteni a színház és a szabadtéri lehetőségeit, ahol csak lehet. Nagyobb hangsúlyt kapnának elmondása szerint a hazai és határon túli együttműködések más teátrumokkal, amelynek keretében egyes produkciókat vándoroltatnának a színházak között.

A Szabadtéri Játékok kapcsán azt mondta: a saját produkciókban hisznek.

(via Délmagyar)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.