Rosta Miklós a magyar válogatott egyik nyerőembere a világbajnokságon

Rosta Miklós szárnyal. Az OTP Bank-Pick Szeged beállója a jelenleg is zajló világbajnokságon a magyar válogatott legeredményesebb gólszerzője, sőt talán meglepően a hétmétereseket többszőr rábízták, és ott sincs oka a szégyenkezésre.

A Győrben nevelkedett Rosta Miklós négy évig játszott Tatabányán, majd 2019-ben, 20 évesen került az OTP Bank-Pick Szeged csapatához. A fiatal beálló így nap mint nap együtt dolgozhatt klubcsapatában Bánhidi Bencével, akit a posztján a világ legjobbjai között tartanak számon.

Bár Rosta eleinte kevesebb játéklehetőséget kapott a Bánhidi, Gaber páros mellett, amikor kellett akkor rendre nagyon jól oldotta meg a feladatát.

Esélye pedig volt bőven bizonyítani, mivel Bánhidi az utóbbi évben sérülés miatt hosszabb ideig nem lehetett ott a Szegedben, ráadásul a bajnoki döntő második meccsén piros lapot kapott, így poszttársára nagyobb feladat hárult. Rostát nem riasztotta meg a feladat, és az aranyéremről döntő momentum az övé volt. A lefújás előtt 2 másodperccel szerzett góljával megvédte bajnoki címét a Szeged.

Rosta Miklós eddigi karrierjének legjobb meccseit játsza a világbajnokságon (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)

A bajnoki döntő lendületet adott neki az őszi szezonra, de amit most látunk tőle a világbajnokságon, az sokaknak meglepő lehet.

„Azok lepődnek meg Miki szereplésén, akik nem ismerik az idáig vezető útját – mondta lapunknak Ilyés Ferenc, aki négy évig csapattársa volt Rostának Tatabányán – Fiatalon is látszott a tehetsége, volt benne alázat és akarat. Ideálisan alakult a karrierje, 16 évesen jött Tatabányára, ahol a felnőtt kerettel készült, de játszott még az utánpótlásban is. Lehetősége volt beleedződni a csapatba, és amikor a posztján megsérült Vladimir Vranjes, akkor élt az adódó lehetőséggel. Szegeden is hasonlóan épült a csapatba, és ott is folyamatos a fejlődése.

De ez még nem a csúcs, neki felfelé vezet még a karrierje, ami akár Szegeden, vagy más csapatnál is kiteljesedhet.”

A nemzeti csapatban 2019-ben mutatkozott be, 2020-ban már ott volt az Európa-bajnokságon, ahol 9. helyen zárt a magyar válogatott, majd egy évvel később Egyiptomban az 5. helyezett világbajnoki csapatban is szerepelt. A világbajnokság előtt

33 alkalommal öltötte magára a címeres mezt és 56 gólt szerzett. Hogy milyen formában van, azt remekül mutatja, hogy az eddig lejátszott 6 világbajnoki meccsen 28 alkalommal talált a kapuba, 37 kísérletből,

így 76 százalékon áll az eredményességi mutatója. A hétméteres vonalról 8 alkalommal vette célba a kaput, ebből 6 gólt szerzett-tegyük hozzá, hogy az egyik hibáját rögtön korrigálta a kipattanóból.

A korábbi, kétszázhuszonkilencszeres válogatott Ilyés hozzátette, amellett, hogy a tehetség öröklődik, sokat számít az is, hogy a Rosta család nagyon jól terelgette Miki útját. „Miki apukája és nagybátyja is válogatott kézilabdázó volt, és amellett, hogy a tehetség örökletes, nem csak szakmailag, de a karrierépítésben is tudnak segíteni. De ez nem rendkívüli a magyar kézilabdában. Elég ha Fazekas Nándi, Éles Józsi fiára gondolunk, akik szintén a pálya mellett nőttek fel és ott szívták magukba a sportág minden elemét.”

Ilyés Ferenc négy évig egy csapatban játszott Rosta Miklóssal, úgy véli, hogy volt csapattársa szép karriert futhat be (Fotó: Tatabánya KC)

Lapunk a világbajnokság helyszínen a magyar válogatott öt szegedi játékosával készített egy minisorozatot, amiben Szegedről és az OTP-Bank Pick Szegedről kérdeztük őket. Elsőként Rosta Miklóst.

Előző sztori

Hamis 20 ezresek kerültek forgalomba

Következő sztori

Több száz vakcinát adományoz Magyarország Nicaraguának