Sport

Rosta Miklós a magyar válogatott egyik nyerőembere a világbajnokságon

Rosta Miklós a magyar válogatott egyik nyerőembere a világbajnokságon

2023. január 24., kedd
Rosta Miklós a magyar válogatott egyik nyerőembere a világbajnokságon

A Győrben nevelkedett Rosta Miklós négy évig játszott Tatabányán, majd 2019-ben, 20 évesen került az OTP Bank-Pick Szeged csapatához. A fiatal beálló így nap mint nap együtt dolgozhatt klubcsapatában Bánhidi Bencével, akit a posztján a világ legjobbjai között tartanak számon.

Bár Rosta eleinte kevesebb játéklehetőséget kapott a Bánhidi, Gaber páros mellett, amikor kellett akkor rendre nagyon jól oldotta meg a feladatát.

Esélye pedig volt bőven bizonyítani, mivel Bánhidi az utóbbi évben sérülés miatt hosszabb ideig nem lehetett ott a Szegedben, ráadásul a bajnoki döntő második meccsén piros lapot kapott, így poszttársára nagyobb feladat hárult. Rostát nem riasztotta meg a feladat, és az aranyéremről döntő momentum az övé volt. A lefújás előtt 2 másodperccel szerzett góljával megvédte bajnoki címét a Szeged.

Rosta Miklós eddigi karrierjének legjobb meccseit játsza a világbajnokságon (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)

A bajnoki döntő lendületet adott neki az őszi szezonra, de amit most látunk tőle a világbajnokságon, az sokaknak meglepő lehet.

„Azok lepődnek meg Miki szereplésén, akik nem ismerik az idáig vezető útját – mondta lapunknak Ilyés Ferenc, aki négy évig csapattársa volt Rostának Tatabányán – Fiatalon is látszott a tehetsége, volt benne alázat és akarat. Ideálisan alakult a karrierje, 16 évesen jött Tatabányára, ahol a felnőtt kerettel készült, de játszott még az utánpótlásban is. Lehetősége volt beleedződni a csapatba, és amikor a posztján megsérült Vladimir Vranjes, akkor élt az adódó lehetőséggel. Szegeden is hasonlóan épült a csapatba, és ott is folyamatos a fejlődése.

De ez még nem a csúcs, neki felfelé vezet még a karrierje, ami akár Szegeden, vagy más csapatnál is kiteljesedhet.”

A nemzeti csapatban 2019-ben mutatkozott be, 2020-ban már ott volt az Európa-bajnokságon, ahol 9. helyen zárt a magyar válogatott, majd egy évvel később Egyiptomban az 5. helyezett világbajnoki csapatban is szerepelt. A világbajnokság előtt

33 alkalommal öltötte magára a címeres mezt és 56 gólt szerzett. Hogy milyen formában van, azt remekül mutatja, hogy az eddig lejátszott 6 világbajnoki meccsen 28 alkalommal talált a kapuba, 37 kísérletből,

így 76 százalékon áll az eredményességi mutatója. A hétméteres vonalról 8 alkalommal vette célba a kaput, ebből 6 gólt szerzett-tegyük hozzá, hogy az egyik hibáját rögtön korrigálta a kipattanóból.

A korábbi, kétszázhuszonkilencszeres válogatott Ilyés hozzátette, amellett, hogy a tehetség öröklődik, sokat számít az is, hogy a Rosta család nagyon jól terelgette Miki útját. „Miki apukája és nagybátyja is válogatott kézilabdázó volt, és amellett, hogy a tehetség örökletes, nem csak szakmailag, de a karrierépítésben is tudnak segíteni. De ez nem rendkívüli a magyar kézilabdában. Elég ha Fazekas Nándi, Éles Józsi fiára gondolunk, akik szintén a pálya mellett nőttek fel és ott szívták magukba a sportág minden elemét.”

Ilyés Ferenc négy évig egy csapatban játszott Rosta Miklóssal, úgy véli, hogy volt csapattársa szép karriert futhat be (Fotó: Tatabánya KC)

Lapunk a világbajnokság helyszínen a magyar válogatott öt szegedi játékosával készített egy minisorozatot, amiben Szegedről és az OTP-Bank Pick Szegedről kérdeztük őket. Elsőként Rosta Miklóst.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.