Gazdaság

Évtizedes csúcsot döntöttek a lakásépítések a vármegyében

Évtizedes csúcsot döntöttek a lakásépítések a vármegyében

2023. január 27., péntek
Évtizedes csúcsot döntöttek a lakásépítések a vármegyében

Évtizedes csúcson voltak 2022 első kilenc hónapjában a lakásépítések. Csak Csongrád-Csanád vármegyében 937 lakást vettek birtokba.

Döntően a megyeszékhelyeken bővültek a lakásépítések, melynek kapcsán az is megfigyelhető tendencia, hogy a nagyrészük kevesebb mint 4 szobás, az alapterületük jóval kisebb, mint egy éve.

Magyarországon a tavalyi év háromnegyedét figyelembe véve tízezer lakosra mindössze 14 új építésű lakás jutott. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványa szerint a tízezer főre jutó lakás tekintetében Csongrád-Csanád a második, csak Budapest előzi meg. A régiót tekintve is jók az adatok, Bács-Kiskun a 12., Békés a 20. helyen áll.

Az elemzésből az is kiderül, hogy 2021-ben erőteljesen megtorpant a lakásépítési kedv, ami előtte, 2020-ban fellángolt. 2022-ben azonban ismét átfordult növekedésbe.

Ennek köszönhetően összességében az előző év azonos időszaki alacsony bázisnál közel háromszor több új lakás épült a Csongrád-Csanádban.

Az első kilenc hónapban 937 lakást vettek használatba, 84 százaléka Szegeden épült, a maradék 16 százalék fele-fele arányban községekben és a vármegye többi városában. Az új lakásoknak 30–70 százalékos arányban természetes személyek és vállalkozások voltak az építtetői, különösen a vállalkozásoknál volt dinamikus bővülés.

Az adatok alapján a lakások több mint fele lakóparki épületben, 30 százaléka családi ház formájában, 16 százaléka többlakások épületben épült. Az új lakások átlagos 91 négyzetméteres alapterülete jelentős csökkenést mutatott egy év alatt, az országos 94 négyzetméteres átlagtól is elmaradt, mindössze 31 százalékuk épült 4 vagy annál több szobával.

A vizsgált időszakban az önkormányzat 1 családi házat épített a vármegyében. Természetesen személy 277 lakást, és 659-et a vállalkozások, utóbbiból 497-et lakóparkban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.