ARC

Akár egy fantázia szülte katasztrófafilm: Zsana, 1979

Akár egy fantázia szülte katasztrófafilm: Zsana, 1979

2023. január 29., vasárnap
Akár egy fantázia szülte katasztrófafilm: Zsana, 1979

A tévé képernyőjén fekete-fehér filmkockák peregnek, végtelenül hosszú képsor, titokzatos alakok vonulnak derengő fényben, ezüstruhájuk akár a holdjáróké, csöveket vonszolnak, mind közelebb kerülnek egy vakító fénysugárhoz. Az addig csak a távolból érkező hang őrjítő süvöltéssé válik.

Váratlanul jobbra tekint a kamera, valószerűtlenül nagy lángoszlop tűnik elő, egy hatalmas fáklya. A dübörgés elviselhetetlenné fokozódik… Mindez részlet egy filmből. Nem játékfilm, a való élet produkálta. A magyar emberek sokasága először szembesült mindazzal, ami az olajbányászattal jár: a váratlan. A kiismerhetetlen. Az életveszély.

1979-et írtak. Az utolsó januári hétvége közeledett. Az emberek gondolatai már a privát dolgaik körül kavarogtak. És akkor a reggeli készülődésbe berobbant a rádióhír: óriási gázkitörés az Alföldön! Az ország figyelme egycsapásra az alig ismert kis falu, Zsana felé fordul. Az olajos katasztrófaelhárítás központi állomáshelyén, Algyőn azonnal készülni kezd a rohamosztag, az elit csapat. Hamarosan elindulnak, ahogy az ország más pontjairól is olajmérnökök, bányamentők, kitöréselhárítók, meg a közeli városokból a tűzoltók. De mi is történt?

Az éjfél utáni második órában járnak a kutatófúrást végző munkások. Épp a magfúrást készítik elő, ám akkor a kút ritka jelenséget produkál: elgázosodik, „beindul”. Ezernyolcszáz méter mélyről elemi erővel tör fel a gáz, egymás után kilöki, messzire repíti a húszméteres fúrócső-darabokat. A torony nem sokáig bírja, összeroskad. Semmi sincs, ami a kétszáz atmoszférás nyomást megfogja. Vagyis volna, mégpedig a legkeményebb anyagból készült kitörésgátló, de különös a sors: Zsanán épp ez okozza a bajt. A vész pillanatában egy munkás teszi, amit ösztöne diktál, menekülés előtt villámgyorsan lezárja a kitörésgátlót. Csakhogy ott, akkor hagyni kellett volna, hogy áradjon szabadon a gáz, mert a kútfej olyan módon sérült, hogy a gáz útját elzárni már nem lehet. Ezt akkor ott senki se láthatta előre.

Aztán kipattan egy szikra… és fellobban a pokoli tűz. Megkezdődik a küzdelem. Az első a tűzoltás. Nap mint nap megkísérlik, de nem és nem, a pokoli lánggal nem bírnak. Végül bevetik a repülőgépmotorból készített gigantikus oltóeszközt, és a sok kíséret végén siker. De onnét állandó a robbanásveszély. Ebben a vészhelyzetben lassan halad a roncsok szétbontása, sziszifuszi munka. Következik a sérült kútfej eltávolítása: sokadik kísérletre se megy, végül csak az odavezényelt tank pontos lövése hozza meg a sikert. Az új kitörésgátló fogadóhelyének előkészítése, arasznyira a félelmetes gázsugártól: totális életveszély. A mentőcsapat azonban teszi a dolgát.

A pokoli süvöltés huszonhárom nap múltán csöndesedik el. Helyén az új kitörésgátló, a kút nemsokára már termelésbe is állhat. Minden idők legnagyobb hazai gázkitörése a magyar mentőcsapat teljesítéspróbáját jelentette. Nemzetközi hírűvé lettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.