Akár egy fantázia szülte katasztrófafilm: Zsana, 1979

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tévé képernyőjén fekete-fehér filmkockák peregnek, végtelenül hosszú képsor, titokzatos alakok vonulnak derengő fényben, ezüstruhájuk akár a holdjáróké, csöveket vonszolnak, mind közelebb kerülnek egy vakító fénysugárhoz. Az addig csak a távolból érkező hang őrjítő süvöltéssé válik.

Váratlanul jobbra tekint a kamera, valószerűtlenül nagy lángoszlop tűnik elő, egy hatalmas fáklya. A dübörgés elviselhetetlenné fokozódik… Mindez részlet egy filmből. Nem játékfilm, a való élet produkálta. A magyar emberek sokasága először szembesült mindazzal, ami az olajbányászattal jár: a váratlan. A kiismerhetetlen. Az életveszély.

1979-et írtak. Az utolsó januári hétvége közeledett. Az emberek gondolatai már a privát dolgaik körül kavarogtak. És akkor a reggeli készülődésbe berobbant a rádióhír: óriási gázkitörés az Alföldön! Az ország figyelme egycsapásra az alig ismert kis falu, Zsana felé fordul. Az olajos katasztrófaelhárítás központi állomáshelyén, Algyőn azonnal készülni kezd a rohamosztag, az elit csapat. Hamarosan elindulnak, ahogy az ország más pontjairól is olajmérnökök, bányamentők, kitöréselhárítók, meg a közeli városokból a tűzoltók. De mi is történt?

Az éjfél utáni második órában járnak a kutatófúrást végző munkások. Épp a magfúrást készítik elő, ám akkor a kút ritka jelenséget produkál: elgázosodik, „beindul”. Ezernyolcszáz méter mélyről elemi erővel tör fel a gáz, egymás után kilöki, messzire repíti a húszméteres fúrócső-darabokat. A torony nem sokáig bírja, összeroskad. Semmi sincs, ami a kétszáz atmoszférás nyomást megfogja. Vagyis volna, mégpedig a legkeményebb anyagból készült kitörésgátló, de különös a sors: Zsanán épp ez okozza a bajt. A vész pillanatában egy munkás teszi, amit ösztöne diktál, menekülés előtt villámgyorsan lezárja a kitörésgátlót. Csakhogy ott, akkor hagyni kellett volna, hogy áradjon szabadon a gáz, mert a kútfej olyan módon sérült, hogy a gáz útját elzárni már nem lehet. Ezt akkor ott senki se láthatta előre.

Aztán kipattan egy szikra… és fellobban a pokoli tűz. Megkezdődik a küzdelem. Az első a tűzoltás. Nap mint nap megkísérlik, de nem és nem, a pokoli lánggal nem bírnak. Végül bevetik a repülőgépmotorból készített gigantikus oltóeszközt, és a sok kíséret végén siker. De onnét állandó a robbanásveszély. Ebben a vészhelyzetben lassan halad a roncsok szétbontása, sziszifuszi munka. Következik a sérült kútfej eltávolítása: sokadik kísérletre se megy, végül csak az odavezényelt tank pontos lövése hozza meg a sikert. Az új kitörésgátló fogadóhelyének előkészítése, arasznyira a félelmetes gázsugártól: totális életveszély. A mentőcsapat azonban teszi a dolgát.

A pokoli süvöltés huszonhárom nap múltán csöndesedik el. Helyén az új kitörésgátló, a kút nemsokára már termelésbe is állhat. Minden idők legnagyobb hazai gázkitörése a magyar mentőcsapat teljesítéspróbáját jelentette. Nemzetközi hírűvé lettek.

Előző sztori

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Nem várhatunk, nem késlekedhetünk

Következő sztori

Fogy a krumpli, ezért még drágább lehet