Közélet

A horgosi lövöldözés után Szerbia szigorított, felszámolták a határmenti migránstáborokat

A horgosi lövöldözés után Szerbia szigorított, felszámolták a határmenti migránstáborokat

2022. december 1., csütörtök
A horgosi lövöldözés után Szerbia szigorított, felszámolták a határmenti migránstáborokat

Nem maradt következmény nélkül az egy héttel ezelőtti horgosi lövöldözés, ahol migránsok a határmenti település központjában használták a fegyverüket.

Mint azt lapunk is megírta a szerb hatóságok bekeményítettek és az eddiginél jóval szigorúbb intézkedéseket tettek a határ közelében tartózkodó több száz, sőt többek szerint ezernél is több migránssal szemben. A vajdasági Pannon RTV tudósítása szerint a magyar határ közvetlen közelében található az úgynevezett kis Bácska birtokról a csütörtök esti lövöldözést másnapján több száz illegális bevándorlót szállítottak el a különleges rendőri erők.

ELSZÁLLÍTOTTÁK A MIGRÁNSOKAT, DE ISMÉT MEGJELENTEK

Sokáig nem maradt üres a terület, hétfőn ismét benépesült az illegális sátortábor, csaknem száz migráns jött ide vissza.

Kedd reggel ismét nagy erőkkel vonult fel a hatóság a területre és megkezdte az illegális tábor teljes felszámolását.

A sátrakat elbontották, a szemetet elszállították, a talajt elsimították, hogy ne tudjanak ide visszatérni az illegális migránsok.

A szerb hatóság szigorított, a migránsokat elszállították a határ közeléből, a táborokat felszámolták (Fotó: pannonrtv.com)

Közben nem messze, egy másik helyszínen is hasonló akciót tartott a szerb hatóság. Tucatnyi munkagép dolgozott és egymás után jöttek-mentek a teherautók. Az épületeket rendőrök és csendőrök fésülték át. A csütörtök esti lövöldözést követően az autópálya melletti Gucci-tanyáról is több mint ezer migránst szállítottak el a hatóság emberei Preševóba, de ide is visszatértek a hétfői nap folyamán az illegális bevándorlók.

Kedden ezt az illegális migránstábort is felszámolták.

Az illegális bevándorlók elszántságát jól mutatja, hogy voltak, akik még a tanya kitakarítása közben is megpróbáltak visszaszivárogni, őket a hatóság embereielküldték. Az illetékesek azt mondták,

a tervek szerint a napokban ismét begyűjtik a Horgos külterületén maradt, most elenyésző számú migránst.

https://www.youtube.com/watch?v=K59NEDCH4EQ&t=161s

A településen a csütörtöki lövöldözés óta folyamatos a rendőri jelenlét, ami érezhető változásokot hozott Horgos életébe. Az ott élők elmondása szerint az elmúlt napokban radikálisan csökkent a migránsok száma, amivel sokkal nyugodtabb lett a hangulat.

RADIKÁLISAN CSÖKKENT A PRÓBÁLKOZÓK SZÁMA

Azzal, hogy a határ túloldalán szigorúbb intézkedéseket vezettek be, a Magyarország területére bejutni próbálkozók és bejutók száma is radikálisan csökkent. Az elmúlt hetekben naponta ötszáz, de akadt nap amikor közel ezer migránst tartóztattak fel hazánkban. Szerdán azonban "csak", 250 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök, közülük 196 embert Csongrád-Csanád megyében, Szegeden, Ásotthalmon, Röszkén, Öttömösön, Ruzsán, Balástyán és Szatymazon kaptak el. Rajtuk kívül 155 migránst megakadályoztak abban, hogy magyar területre lépjen.

Minél inkább délre kell tolni az illegális migráció elleni védvonalat

Az elmúlt hetekben kétszer is magyar-szerb-osztrák csúcstalákozót tartottak az egyre súlyosabb migrációs helyzetről. Aleksandar Vucicszerb elnök itt azt mondta, hogy az illegális bevándorlás elleni védvonalat a magyar-szerb határról előbb a szerb-észak-macedón határra, majd Szkopjéval együtt még délebbre szeretnénk tolni, és ezzel nemcsak a saját országunkat, hanem egész Európát meg tudnánk védeni.

Orbán Viktor miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerb elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár egyetértési megállapodást írtak alá az együttmûködés erõsítésérõl az illegális migráció elleni küzdelemben (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A szerb elnök kiemelte, hogy az illegális bevándorlók elleni küzdelem terén Szerbia az első lépéseket már megtette, hiszen megkezdte összehangolni vízumpolitikáját az Európai Unióéval, és vízumkötelezettséget vezetett be a Tunéziából és Burundiból érkezőkkel szemben.

AZ OSZTRÁKOK IS ELÉGEDETLENEK AZ EU MIGRÁCIÓS POLITIKÁJÁVAL

Karl Nehammer osztrák kancellár a csúcstalálkozó után kifejtette, hogy nemcsak az illegális migráció, hanem a szervezett bűnözés elleni harcról is szól a három ország megállapodása. Mint mondta, elérkezett az a pont, amikor az Európai Unió egyes tagországai új partnerségi lehetőségeket keresnek, mert látják, hogy az EU jelenlegi befogadási és migrációs politikája nem elegendő.

(kiemelt képünk: pannonrtv.com)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.