Nincs készelthiány, zavartalan a tűzifaprogram

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Budapest, 2022. október 10. Mihálffy Béla, a KDNP képviselõje napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. október 10-én. MTI/Balogh Zoltán

A tűzifaprogramról kérdezte agrárminisztert Mihálffy Béla. A szegedi kormánypárti képviselő kifejtette, hogy az orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciók miatt évtizedek óta nem volt olyan bizonytalan Európa energiaellátása, mint napjainkban

„Az energetika teljes körű politikai és gazdasági válsággá vált, több európai kormány támogatottsága megingott.”

-jelentette ki a képviselő, hozzátéve, hogy az emberek bizonytalanok, nem tudják, hogy mivel fognak fűteni a télen, amitől a magyar embereket meg kell óvni.

Mihálffy Béla azt is hangsúlyozta, hogy a kormány a rezsicsökkentéssel, már 2013 óta, Európában egyedülálló módon védi a lakosságot az energiaárak növekedésétől, és a jövőben is ezt a célt tartja szem előtt.

„A rezsicsökkentés mellett a tűzifa-program, a barnaszén-program, a benzinár-stop, az élelmiszerárstop és a kamatstop is a családok segítését szolgálja.

A tűzifaprogram és barnaszén program célja egyrészt az, hogy aki teheti kiválthassa a gázfűtést az otthonában.”-tette hozzá.

A kormánypárti képviselő hangsúlyozta, hogy a tűzifaprogramban vásárolható tűzifára óriási az érdeklődés és azt kérdezte, hogy a kormány továbbra is sikeresen koordinálja-e a tűzifaprogramot.

Zavartalan a tűzifaprogram

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára válaszában elmondat, hogy

a tűzifaprogramot elsősorban azért hívták életre, hogy a vidéki lakosságot maximális mennyiséggel, maximált áron el tudják látni tűzifával.

Hozzátette, hogy a fatüzeléssel fűtők közül sokan már tavasszal megkezdték beszerezni a fát a tüzeléshez, de akadt aki évekre előre betárazott. Ez és a költségek növekedése okozott komoly áremelkedést a tűzifa piacon.

„A rögzített áron vásárolható 10 erdei köbméter tűzifa egy átlagos családi ház esetében elég a fűtésre”-emelte ki az államtitkár, aki azt is elmondta, hogy a vidéki régiókban, ahol eddig is fával fűtöttek, rendben zajlik a program lebonyolítása, hiány csak lokálisan, és rövid ideig alakult ki, azokat meg tudták oldani.

„Összességében az állami erdőgazdálkodások részéről folyamatos a tűzifaprogramhoz szükséges faanyag biztosítása, és ezzel együtt az igények kiszolgálása”

-zárta válaszát Farkas Sándor.

Előző sztori

Maruzsa Zoltán: 1200 milliárd forintot szán a kormány a pedagógusok béremelésére

Következő sztori

A veszélyhelyzet meghosszabbítását tárgyalja a parlament