Közélet

Nincs készelthiány, zavartalan a tűzifaprogram

Nincs készelthiány, zavartalan a tűzifaprogram

2022. november 8., kedd
Nincs készelthiány, zavartalan a tűzifaprogram

A tűzifaprogramról kérdezte agrárminisztert Mihálffy Béla. A szegedi kormánypárti képviselő kifejtette, hogy az orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciók miatt évtizedek óta nem volt olyan bizonytalan Európa energiaellátása, mint napjainkban

„Az energetika teljes körű politikai és gazdasági válsággá vált, több európai kormány támogatottsága megingott.”

-jelentette ki a képviselő, hozzátéve, hogy az emberek bizonytalanok, nem tudják, hogy mivel fognak fűteni a télen, amitől a magyar embereket meg kell óvni.

Mihálffy Béla azt is hangsúlyozta, hogy a kormány a rezsicsökkentéssel, már 2013 óta, Európában egyedülálló módon védi a lakosságot az energiaárak növekedésétől, és a jövőben is ezt a célt tartja szem előtt.

„A rezsicsökkentés mellett a tűzifa-program, a barnaszén-program, a benzinár-stop, az élelmiszerárstop és a kamatstop is a családok segítését szolgálja.

A tűzifaprogram és barnaszén program célja egyrészt az, hogy aki teheti kiválthassa a gázfűtést az otthonában.”-tette hozzá.

A kormánypárti képviselő hangsúlyozta, hogy a tűzifaprogramban vásárolható tűzifára óriási az érdeklődés és azt kérdezte, hogy a kormány továbbra is sikeresen koordinálja-e a tűzifaprogramot.

Zavartalan a tűzifaprogram

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára válaszában elmondat, hogy

a tűzifaprogramot elsősorban azért hívták életre, hogy a vidéki lakosságot maximális mennyiséggel, maximált áron el tudják látni tűzifával.

Hozzátette, hogy a fatüzeléssel fűtők közül sokan már tavasszal megkezdték beszerezni a fát a tüzeléshez, de akadt aki évekre előre betárazott. Ez és a költségek növekedése okozott komoly áremelkedést a tűzifa piacon.

„A rögzített áron vásárolható 10 erdei köbméter tűzifa egy átlagos családi ház esetében elég a fűtésre”-emelte ki az államtitkár, aki azt is elmondta, hogy a vidéki régiókban, ahol eddig is fával fűtöttek, rendben zajlik a program lebonyolítása, hiány csak lokálisan, és rövid ideig alakult ki, azokat meg tudták oldani.

„Összességében az állami erdőgazdálkodások részéről folyamatos a tűzifaprogramhoz szükséges faanyag biztosítása, és ezzel együtt az igények kiszolgálása”

-zárta válaszát Farkas Sándor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.