Jóval okosabban szankcionált az USA, mint az EU

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Unió mellett az Egyesült Államok is szankciók sorával sújtja Oroszországot az Ukrajna elleni háború miatt. Amerika azonban lehagyott egy olyan stratégiai területet az orosz importtilalmi listáról, amelynek hiánya fájna a gazdaságának - írta meg az Index a Növekedés.hu alapján.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok is próbálja lerázni magáról az orosz energiafüggőséget, ennek érdekében sorra hozzák a szankciók intézkedéseket.

A fosszilis energiahordozókat az EU és az Egyesült Államok is tiltólistára tette, de míg az uniónak ez igencsak fájdalmas lépés (amiből Magyarország kimaradt) – hiszen nagyban függ az Oroszországból érkező földgáztól és olajtól –, addig Amerika nem nagyon érzi meg – áll a növekedés.hu-n olvasható elemzésben. Ennek egyszerű oka az, hogy korábban is csupán elhanyagolható mennyiségben importáltak orosz földgázt és kőolajat az amerikaiak, és azt könnyedén tudták pótolni jelentős belső forrásaikból vagy egyéb importból.

Zavartalan ellátási lánc

Az Egyesült Államok azonban nem követte az EU példáját, vagyis nem tett szankciós listára egy olyan energiahordozót, amelynek hiányát nagymértékben megérezné a gazdasága. Ez pedig a nukleáris energia. Ebben a szegmensben ugyanis nehezen tudnák helyettesíteni az orosz importot.

ÉPP EZÉRT AZ OROSZ–AMERIKAI NUKLEÁRIS ELLÁTÁSI LÁNC A SZANKCIÓK ELLENÉRE IS TELJES EGÉSZÉBEN SÉRTETLEN MARADT.

Az Egyesült Államok energiatermelésének tavaly a 19 százalékát az olcsó nukleáris energia tette ki. Figyelembe véve az Egyesült Államok méretét, ez nem kis energiamennyiség, közelíti a 800 milliárd kilowattórát. Ez körülbelül ötven paksi atomerőmű teljesítményének felel meg – jegyzi meg az elemzés.

Az urán nagy része is az oroszoktól jön

Ehhez a nukleárisenergia-alapú termeléshez a szükséges dúsítotturán-mennyiség 14 százalékát az Egyesült Államok Oroszországtól szerezte be 2021-ben, és idén sincs ez másképp.

Az Egyesült Államok kifejezetten atomreaktor-üzemanyaghoz való dúsított uránt vásárol az oroszoktól, és nem harcászati célra szánt dúsított uránt, utóbbiból Oroszország nem is adna el a nagy vetélytárs Amerikának.

(via Index)

Előző sztori

VICCES: A “Fidesz emberének” akarják beállítani Joób Mártont Botka propagandájában

Következő sztori

Robbanás rázta meg a sétálóutcát Isztambulban