Hétfőtől büntetik azokat az üzleteket, amelyek nem hatósági áron árulják a tojást és a burgonyát

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mint arról a SzegedMa beszámolt, a kormány további termékekkel egészíti ki az árstopos élelmiszereket, így a friss tojás és az étkezési burgonya árát is maximalizálják. A bejelentés kapcsán az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményt adott ki, amelyben a vásárlók megértését kérik, mert szerintük a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az éjszaka során.

A közleményben kiemelték:

  • az élelmiszer üzletek éjszaka zárva vannak, a rendelet megjelenését követően már nem dolgoztak a munkatársak, (kevés non-stop boltot nem számítva),
  • mind a tojás, mind a burgonya esetében többféle terméket is értékesíthet egy-egy üzlet, így nem csak két darab árcédulát kell átírni, az árcédulák cseréjének pedig van egy időigénye, még akkor is, ha ideiglenesen kézzel írják ki az új árakat,
  • az árváltozásokat bármilyen ok miatt a vállalkozások központja rendeli el, az üzleteik számára,
  • rendkívül fontos, hogy az online pénztárgépek átállítása az új árakra a megfelelő nyugtaadáshoz elengedhetetlen, ennek is van egy időigénye, ráadásul megfelelő, szigorú feltételek mellett, tehát még ha az árcédulákat át is írják a kereskedők, a nyugtaadatoknak azokkal egyezniük kell.

Az OKSZ kéréseire reagálva az Igazságügyi Minisztérium is kiadott egy közleményt, amelyben leszögezik, a fogyasztóvédelmi hatóság november 14-ig csak abban az esetben fogja szankcionálni a hatósági árra vonatkozó szabályok megsértését, amennyiben az árazás átállítására a kereskedő önhibájából nem került sor. A türelmi idő alatt is kötelesek az üzletek hatósági áron értékesíteni a termékeket.

Kiemelt képünk illusztráció!

Előző sztori

Téli üzemmódba kapcsolt a Magyar Közút

Következő sztori

Orbán Viktor: példaértékű a magyar és a lengyel nép közötti testvériség