Politika

Az ellenzék kérdezett, Orbán Viktor azonnal válaszolt

Az ellenzék kérdezett, Orbán Viktor azonnal válaszolt

2022. november 2., szerda
Az ellenzék kérdezett, Orbán Viktor azonnal válaszolt

A rezsicsökkentés egy jó politika, meg tudjuk védeni a családokat

A DK-s Arató Gergely kérdezete először Orbán Viktort a rezsiválság és a gázár volt a kérdések fókuszában. Arató szerint az utóbbi hetekben harmadára csökkent a gáz piaci ára, ezzel kapcsolatban kérdezte: mikor fogják a nyári emelés után most csökkenteni az árakat?

A miniszterelnök válaszában elmondta, hogy amikor Arató Gergely államtitkár volt, akkor 2010-ben a fizetésekhez viszonyítva a magyar családoknak volt a legdrágább az áram és gáz ára. Most pedig az Eurostat adatai szerint a gáz- és áramár tekintetében egyedül Magyarországon nem emelkedtek az árak. A rezsicsökkentés egy jó politika, és meg tudjuk védeni a családokat. A magyar családok többsége a védett kategóriába tartozik - tette hozzá. Kiemelte:

Minden magyar család havi szinten 181 ezer forintot kap a támogatott árak keretében.

Ha megkapjuk az uniós pénzt, gyorsabb lesz a pedagógusok béremelése

Az MSZP-s Harangozó Tamás duplázott a kérdésekből. Arra volt kíváncsi, hogy miért az uniós pénzekhez köti a pedagógusok béremelését a kormány, a magyar államkincstár adatai szerint 2590 milliárd pluszadóbevétel érkezett a kormányhoz. és azt is megkérdezte, hogy hogy van, hogy Pakson 12 forintért megtermelik az áramot, miért adják akkor a lakosságnak 70 forintos áron az áramot?

Orbán Viktor azt mondta, hogy a rezsivédelmi alapba kerül minden egyes költségvetési többletforrás. "Ha nem kapjuk meg az uniós forrásokat, akkor évente 10 százalékos tanári béremelés lesz, ha megkapjuk, akkor ennél lényegesen magasabb mértékben nőnek majd a tanári bérek" - mondta.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ma a legdrágább energia a zöldenergia, míg a legolcsóbb az atomenergia. 

A miniszterelnök felesége válaszol a momentumos képviselőnek

Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője a miniszterelnöknek feltett azonnali kérdésében úgy fogalmazott: a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt aggódnak az emberek, hogy mennyi rezsit fognak fizetni. Ezután a baloldali politikus arról érdeklődött a miniszterelnöktől, hogy mennyi rezsit fizet.

– A feleségem írásban fog válaszolni önnek

– közölte a válaszában Orbán Viktor. Bedő szerint a miniszterelnöknek elő kellene vennie a rezsiszámláját, és akkor láthatná, hogy mivel szembesülnek a magyar emberek.

A törvények szerint a miniszterelnök Magyarországon akár egy rezidencián is élhetne, én viszont a feleségemmel magánlakásban lakok, és úgy élek ott, ahogy akarok, és nem ön fizeti a rezsiköltségemet

– húzta alá a kormányfő.

Teljes megújítás mentheti meg a Magyar Postát

A jobbikos Dudás Roland a posták bezárásáról tett fel kérdést a miniszterelnöknek, ami szerinte a vidéki élet végét jelentheti.

Orbán Viktor azt válaszolta, a Posta veszteséges működést produkál, és az állam támogatást sem tud adni, mert az Unió azt tiltja.

A Posta teljes belső megújítása révén lehetne csökkenteni a veszteséget,

és erre kérte a Jobbik támogatását. 

Munkalapú gazdaságot épít a kormány

A párbeszédes Szabó Tímea képviselője által „lex Megdöglesz”-nek nevezett törvény szerint az állam ki akar vonulni a szociális ellátásból. A kérdése az volt, hogy pontosan hogy fogják átalakítani a szociális ellátórendszert a törvénnyel összhangban?

Orbán Viktor válaszában arra kérte a képviselőnőt, hogy kerülje a "megdögöl" szó használatát, mert ez tiszteletlen és visszatetsző. Kiemelte, hogy a Gyurcsány-kormány tervei között szerepelt, hogy fizetőssé teszik az idősgondozást az állami keretben. Mi munkaalapú gazdaságot építünk, és ezért ha a magángazdaság nem tud munkát adni, akkor az állam segítsen - tette hozzá. Ma 4,7 millió ember dolgozik.

A szociális szolgáltatások területén 3,5-szer több pénz jut, mint 2010-ben

- tette hozzá. 

Sikeres volt az elmúlt 12 év gazdaságpolitikája

Toroczkai László, a Mi hazánk elnoke azt kérdzete, hogy változtatni akar-e a kormány azon, hogy a globális nagyvállalatokat támogatja a magyar dolgozók helyett?

Orbán Viktor válaszában kifejtette, hogy

az elmúlt 12 év gazdaságpolitikája kifejezetten sikeres volt, mert egymillió új munkahely jött létre 12 év alatt.

A magyar kkv-k 10-szer többet kaphattak, mint a multik az elmúlt években - tette hozzá. A vendégmunkásokról azt mondta, hogy annyi engedélyt adnak ki, ahány betöltetlen állás van, mert a munkák egy részét a magyar állásnélküliek nem végzik el. A nyugati cégek által behozott technikára azonban továbbra is szükség van.

Az energetikai rendszer modernizációja 2024 után indulhat

Az LMP-s Keresztes László Lóránt arról érdeklődött, hogy mit tesz a kormány az ivóvízellátás biztosításáért?

A miniszterelnök azt mondta, hogy, 16 ezer milliárd forintért lehetne megújítani a villamosvezeték-rendszert. Mindezek mellett az ivóvízrendszer átalakítása is több száz milliárdba kerülne. Ezekről a kérdésekről a mostani helyzetben a 2024-es költségvetésben lehet majd tárgyalni, és a modernizáció akkor kezdődhet.A kormányfő arról is beszélt, hogy a szélenergia tekintetében nem hozott döntést.

A munkaadóknak és a munkavállalóknak kell megegyezniük a minimálbérről

A DK-s Kordás László azt mondta, hogy ma a magyar minimálbér a bolgárt leszámítva a legalacsonyabb az Európai Unión belül. Úgy véli, hogy az utóbbi években a magyar minimálbér a forint értékvesztése miatt folyamatosan egyre kevesebbet ér.

Orbán Viktor azt válaszolta, hogy

"amikor Önök kormányoztak, akkor az átlagbér alacsonyabb volt, mint a mostani minimálbér."

Az elmúlt 12 évben a magyar gazdaság sikeresebb volt, mint az Önök kormányzása idején - tette hozzá. A munkaadóknak és a munkavállalóknak kell megegyezniük a minimálbérről - mondta a kormányfő.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.