Egyetem

Nem érinti az SZTE-t működtető alapítványt az összeférhetetlenségi törvény

Nem érinti az SZTE-t működtető alapítványt az összeférhetetlenségi törvény

2022. szeptember 28., szerda
Nem érinti az SZTE-t működtető alapítványt az összeférhetetlenségi törvény

Mint arról a SzegedMa beszámolt, komoly engedményeket tesz az Európai Bizottságnak a magyar kormány azért, hogy megkapja azt a 3000 milliárd forintnyi uniós pénzt, aminek most az elvonása fenyeget.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes múlt hét hétfőn nyújtotta be az erre vonatkozó törvényjavaslatot, amelyben kifejti a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó politikai szimpátia alapján történő összeférhetetlenséget. Mint azt megírtuk, ez az SZTE esetében Trócsányi László volt minisztert, a Fidesz EP-képviselőjét érintheti, ugyanis ő a kuratórium egyik tagja.

Ennek apropóján megkerestük Szabó Gábort, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökét.

Jogi szakértőinkkel konzultálva az a következtetés adódott, hogy a törvény elfogadásának a kuratórium működésére vonatkozóan közvetlen következménye nem lesz, mivel a kuratórium működése eddigiekben is megfelelt a törvény szellemének.

közölte lapunk megkeresésére Szabó Gábor.

Hozzátette, az alapítvány működése során eddig is biztosították az összeférhetetlenség kizárását, a jövőben ezen csupán annyit kell változtatni, hogy a kapcsolódó dokumentálást a törvényben rögzített módon és határidővel végezik el.

Évtizedek óta az SZTE szolgálatában
Trócsányi László élete több mint 35 éve fonódott össze a Szegedi Tudományegyetemmel, huszonkét éve egyetemi tanárként, korábban dékánhelyettesként is dolgozott az intézményben. Emellett a Pro Universitate-díj kitüntetettje és Csongrád-Csanád megye díszpolgára.
– Mint a kuratórium tagja soha sem politikai szimpátia alapján hoztam döntést, hanem az Egyetem iránti több évtizedes elkötelezettségem határozta meg döntéseimet. Politikai szimpátia nem játszhat szerepet az Egyetemet érintő és a Kuratórium hatáskörét érintő kérdésekben – nyilatkozta lapunknak Trócsányi László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.