Nem érinti az SZTE-t működtető alapítványt az összeférhetetlenségi törvény

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mint arról a SzegedMa beszámolt, komoly engedményeket tesz az Európai Bizottságnak a magyar kormány azért, hogy megkapja azt a 3000 milliárd forintnyi uniós pénzt, aminek most az elvonása fenyeget.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes múlt hét hétfőn nyújtotta be az erre vonatkozó törvényjavaslatot, amelyben kifejti a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó politikai szimpátia alapján történő összeférhetetlenséget. Mint azt megírtuk, ez az SZTE esetében Trócsányi László volt minisztert, a Fidesz EP-képviselőjét érintheti, ugyanis ő a kuratórium egyik tagja.

Ennek apropóján megkerestük Szabó Gábort, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökét.

Jogi szakértőinkkel konzultálva az a következtetés adódott, hogy a törvény elfogadásának a kuratórium működésére vonatkozóan közvetlen következménye nem lesz, mivel a kuratórium működése eddigiekben is megfelelt a törvény szellemének.

közölte lapunk megkeresésére Szabó Gábor.

Hozzátette, az alapítvány működése során eddig is biztosították az összeférhetetlenség kizárását, a jövőben ezen csupán annyit kell változtatni, hogy a kapcsolódó dokumentálást a törvényben rögzített módon és határidővel végezik el.

Évtizedek óta az SZTE szolgálatában
Trócsányi László élete több mint 35 éve fonódott össze a Szegedi Tudományegyetemmel, huszonkét éve egyetemi tanárként, korábban dékánhelyettesként is dolgozott az intézményben. Emellett a Pro Universitate-díj kitüntetettje és Csongrád-Csanád megye díszpolgára.
– Mint a kuratórium tagja soha sem politikai szimpátia alapján hoztam döntést, hanem az Egyetem iránti több évtizedes elkötelezettségem határozta meg döntéseimet. Politikai szimpátia nem játszhat szerepet az Egyetemet érintő és a Kuratórium hatáskörét érintő kérdésekben – nyilatkozta lapunknak Trócsányi László.

Előző sztori

A dollár sem kíméli a forintot

Következő sztori

Valaki megtámadta az Északi Áramlatokat, és ez nagyon aggasztó