Közélet

Hanyecz László lett az OMSZ ideiglenes vezetője, klímakutatással bővítenék az intézetet

Hanyecz László lett az OMSZ ideiglenes vezetője, klímakutatással bővítenék az intézetet

2022. augusztus 24., szerda
Hanyecz László lett az OMSZ ideiglenes vezetője, klímakutatással bővítenék az intézetet

Hanyecz László gyakorolhatja ideiglenesen az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöki jogkörét. Hanyecz április 1. óta a meteorológiai szolgálat gazdasági vezetője.

Miután a Technológiai és Ipari Minisztérium felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az OMSZ vezetőségi tagjait, a minisztériumnak új vezetőt kell keresnie - ennek személyét azonban még nem találták meg. Addig is Hanyecz veszi át a vezetőségi posztot.

Az ATV szerint amegbízásról hivatalos levélben értesítették az OMSZ-t a minisztérium Hivatali Kapuján keresztül, ez amúgy a közigazgatásban egy bevett elektronikus ügyintézési protokoll.

Mint arról mi is beszámoltunk, a meteorológiai szolgálat augusztus 20-i prognózisára hivatkozva elmaradt a fővárosi tűzijáték, valamint a Szegedi Szabadtéri Játékok aznapi előadásai is. Az OMSZ-t a téves előrejelzés miatt több támadás is érte, közleményt is adtak ki és lapunk is megkérdezett egy szakmabelit az ügy bonyodalmairól. Hétfőn a vezetőséget menesztették, másnap a Kormányinfón pedig Gulyás Gergely azt állította, hogy nem az augusztus 20-i tűzijáték miatt, egyébként is bekövetkezett volna a vezetőségváltás.

Palkovics László miniszter a Mandinernek adott interjújában arról beszélt, hogy az OMSZ-nek az elmúlt években is voltak hiányosságai, ezért is került át az Agrárminisztériumtól az ő hatáskörébe a meteorológiai intézet. Mint mondta, a jövőben klímakutatással bővülhet a szakemberek meteorológiai tevékenysége.

,,Magyarország számára az egyik legnagyobb kihívás az energiafüggetlenség megteremtése, emellett vállaltuk, hogy 2050-re klímasemlegesek leszünk, amiből logikusan egy dolog következik: át kell állni a megújuló energiaforrásokra." - mondta Palkovics.

Szerinte a mostani és a korábbi vezetők tevékenysége is okot ad az elégedettségre, mégsem Radics Kornéliáékkal az élen képzeli el az OMSZ fejlesztését. Azt is leszögezte, hogy az augusztus 20-i események kapcsán nincs mit átvizsgálni az Operatív Törzs előrejelzésében, abban viszont igen, hogy miért nem tudtak pontosabb előrejelzést adni. ,,Ezt az OMSZ bevonásával meg fogjuk tenni, azt gondolom, náluk elegendő független szakértő van ehhez." - mondta. A vezetők menesztését azonban nem függeszti fel.

Az új vezetők kilétéről a meteorológiai szakma véleményének kikérésével fog döntés születni - szögezte le a miniszter. Hozzátette, egy meglehetősen szűk szakmáról van szó, ettől függetlenül kiváló meteorológusaink vannak; az Akadémián albizottság foglalkozik a területtel.

(via Mandiner)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.