Nem az augusztus 20-i tűzijáték miatt menesztették az OMSZ vezetőségét

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem az utolsó, hanem az utolsó utáni csepp volt a pohárban a tűzijátékkal kapcsolatos előrejelzés – mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a közmédia és az ATV kérdésére a keddi Kormányinfón.

Gulyás szerint a Technológiai és Ipari Minisztériumnak nem kötelessége megindokolni a menesztést, ahogy ezt Palkovics László miniszter úr nem is tette meg, ugyanakkor a kormány teljes egyetértésben van a döntésével. Mint mondta, más jellegű problémák is akadt az OMSZ-el, ami miatt az augusztus 20-i téves előrejelzéstől függetlenül sor került volt a vezetők menesztésére.

A miniszterelnökséget vezető miniszter a változás szándékát többek között azzal szemléltette, hogy az új kormány megalakulásakor az Országos Meteorológiai Szolgálat felügyelete az Agrárminisztériumtól került át Palkovics minisztériumához, azzal a szándékkal, hogy változás következzen be. Gulyás szerint több szakmai vita is fennállt korábban az OMSZ működése kapcsán.

A szolgálat közleményére azt reagálta: a kommunikáció zökkenőmentesen zajlott az Operatív Törzs és a meteorológusok között, az állítással szemben nem történt politikai nyomásgyakorlás.

A tavalyihoz hasonló mértékű nyugdíjprémium jöhet

Az idei nyugdíjprémium összegére vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely elmondta: a tavalyihoz hasonló, azzal megegyező nyugdíjprémium kifizetésére számíthatnak idén is a nyugdíjasok, amelynek felső határa 80 ezer forint lesz.

A miniszter leszögezte azt is: Magyarországon a gáz- és áramellátás biztosított.

Erről részletesen is beszélt. Mint mondta, a jelenlegi fogyasztói és piaci igényeket egyaránt ki tudják elégíteni, és folyamatosan tárgyalnak beszerzésekről, a stratégiai tartalékok bővítéséről. Ugyanakkor a háború és a szankciók következtében jelentősen emelkedtek az energiaárak, ezért a rezsicsökkentett árakat a kormány az átlagfogyasztás erejéig tudja biztosítani minden háztartás számára.

A miniszter elmondta azt is: mivel nem azonos a fűtőértéke az oroszországi, az itthon kitermelt és a nyugatról vásárolt gáznak, rendeletben pontosítják az átlagfogyasztás szabályozását. Ezért állapították meg 63 645 megajoule-ban a fűtőértéket, ami jelentősen több, mint ami korábban a rendeletben szerepelt.

Gulyás Gergelyt megkérdezték az iskolák várható rezsiköltségének emelkedéséről is, amelyre válaszul hangsúlyozta: abból indulnak ki, hogy a kórházakat, szociális intézményeket és iskolákat “mindenképpen, minden körülmények között nyitva kell tartani”. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy az iskolák fenntartója a magyar állam, amelynek akkor is fenn kell tartania ezen intézményeket, amikor a fenntartással kapcsolatos költségek emelkednek. Hozzátette: a Belügyminisztérium a múlt héten 50-60 milliárd forintra becsülte a többletköltségeket, de az energiaárak hektikusan változnak.

Kérdésre azt is elmondta, egyik európai állam sem segít olyan mértékben a fogyasztóknak a gáz és áram átlagos fogyasztásáig, mint a magyar kormány. Ezt azzal a példával jelezte, hogy piaci áron a 180 ezres gázszámla helyett a fogyasztónak 17 ezer forintot kell fizetni, és jelentős az áram árához való állami hozzájárulás is, itt havi 200 ezer forintot fizet ki az állam mérőhelyenként.

Mint mondta, a kormány dolgozik azon, hogy legyenek olyan alternatív módszerek, amelyekkel egy adott háztartás gázfogyasztása csökkenthető lehet. Ezeket a javaslatokkal két héten belül közzéteszik.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben érinti a magyar gázellátást az, hogy az orosz fél “visszafogja” az Északi Áramlat 1-et, a miniszter azt válaszolta: az osztrákok felől jövő gáz mennyisége is csökkent, ezt próbálják délről ellensúlyozni.

Nincs veszélyben az élelmiszer-ellátás

A miniszter tájékoztatása szerint a súlyos aszály miatt nem került veszélybe a magyar lakosság élelmiszerellátása. A magyar mezőgazdaság egy jó évben 22-23 millió ember élelmiszer-ellátásáról tud gondoskodni, és bár az aszály nagy károkat okozott, akkorát nem, hogy a magyar lakosság ellátása ne lenne biztosítva. A gazdák kárenyhítésére vonatkozó kérdésre elmondta, nehéz helyzetben az állam mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdák valamilyen mértékű kártalanításhoz jussanak.

Semmilyen járványügyi korlátozás nincs tervben

Gulyás tájékoztatása szerint a kormány a koronavírus miatt nem tervez korlátozásokat bevezetni, valamint a megbetegedések számának közlését gyakorítani a jelenlegihez képest. Jelezte, a Covid-fertőzések száma július végéhez képest jelentősen, több mint 30 százalékkal csökkent, a betegség lefolyása pedig lényegesen enyhébb, mint korábban bármikor.

Előző sztori

Más meteorológus se döntött volna másképp a tűzijátékról

Következő sztori

Elhunyt Varga Iván, lapunk egyik alapítója