Közélet

Botrány: úgy tűnik, nem ok nélkül háborognak a szabadtéri nézői

Botrány: úgy tűnik, nem ok nélkül háborognak a szabadtéri nézői

2022. augusztus 22., hétfő
Botrány: úgy tűnik, nem ok nélkül háborognak a szabadtéri nézői

Kezdjük a legelején, nézzük a tényeket időrendi sorrendben.

  • 12:30: a Szabadtéri közösségi oldalán még hirdeti, hogy este lesz előadás
  • 15:22: bejelentik a szombati előadások elmaradását
  • 16:30: egyetlen időjárás előrejelzés sem jelez esőt Szegedre
  • 21:00: nem esik az eső Szegeden
  • 23:30: sem eső, sem vihar nem volt Szegeden egész este

BIZTONSÁG VAGY ELHAMARKODOTT DÖNTÉS?

A dolgoknak van egy olyan olvasata, mely szerint

a nézők és az előadás közreműködőinek biztonsága az elsődleges - ez vitán felül áll.

Azonban az is biztosnak tűnik, hogy amikor lemondták az előadást, akkor az elhamarkodott volt. Alapozzuk ezt arra, hogy egyetlen időjárással foglalkozó szakportál nem jelzett vihart, de még esőt sem az előadás idejéredélután 4 óra után.

A KOZMIX SEM HÁZBAN, A SZABD ÉG ALATT KONCERTEZETT

A városi ünnepségen, augusztus 20-án a kilencvenes évek óta töretlen népszerűségnek örvendő Kozmix volt a fő attrakció. Lala és Hozsó koncertje is időjárás függő volt, azonban itt a szervezők nem voltak annyira türelmetlenek, valamikor 7 óra után jelezték: semmi akadálya, hogy a Kozmix a színpadra lépjen. Ebben az esetben is egy önkormányzati cég volt a szervező, ahogy a Szabadtéri esetében is.

A KORAI LEMONDÁS SEHOL NEM GYAKORLAT

Kerestük a sajtóban és az emlékeinkben, hogy mikor történt ilyen eset, hogy már délután 3-kor lemondjanak előadást. Az utóbbi években nem volt ilyen. Régi szabadtéri dolgozók sem emlékeznek ilyenre. Azt viszont többen is megerősítették, hogy

az eddigi gyakorlat az volt, hogy este 9-kor, ha az idő nem is volt megfelelő, a nézők gyülekeztek a Szabadtérin.

Ha az időjárás miatt az előadás nem is kezdődött el akkor is, addig a pillanatig ott maradtak, amíg esély kínálkozott a kezdésre. Erre az Általános Szerződési Feltételek szerint este 11 óráig van lehetőség. Ha addig ez nem sikerül, akkor jön az esőnap.

- Ez egy buta döntés volt. Az előző, de még az előző előtti vezetések is azon az elven voltak, hogy csak legvégső esetben maradjanak el előadások. Ez mindenkinek, nézőnek és közreműködőnek is érdeke.

Az hogy délután 3-kor lemondanak egy előadást arra hivatkozva, hogy másnap jobb idő lesz, az dilettantizmus

és hozzá nem értés, emellett hatalmas persztízsveszteség a játékoknak - mondta nekünk egy dolgozó, aki kérte, maradjon titok a neve.

HAT ÓRÁVAL AZ ELŐADÁS ELŐTT NEM SZABAD

Két szabadtéri színházat kérdeztünk meg arról, hogy mennyi idővel előbb szólnak, ha előadást mondanak le. Megkeresésünkre azt mondták, hogy a kezdés előtt 3 órával, ha olyan vészjelzést ad ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Azt is megtudtuk, hogy akkor, ha ilyen jelzés van érvényben hamarabb, akkor ez megtörténhet hamarabb is, de ilyen alkalomra nem emlékeznek. „A túl korán lemondott előadás gazdaságilag sem előnyös és nem is szabad ilyet” - mondták egybehangzóan.

KÖNNYEN KOMOLY BUKTA LEHETETETT VOLNA

A pórul járt nézők már egy Facebook-csoportot alapítottak és próbálnak közösen kártérítést kapni. Egy ilyen esetekben jártas ügyvéd megkeresésünkre két dologra is felhívta a figyelmet. - Ha a károsultak be tudják bizonyítani, hogy az előadás megtartható lett volna, azaz nem volt olyan időjárási veszély előre jelezve, ami akadály lehetett volna, akkor nyerhetnek. Ráadásul

meglátásom szerint a Szabadtéri elkövetett egy hibát is, másnapra kedvezőbb időt jósolt - ez adu lehet azok kezében, akik esetleg követelnék a kártérítésüket.

Másik, ami számomra kérdéses, és a jövőre nézve érdekes lehet: ha így lemond egy előadást a Szabadtéri vezetése, és mondjuk másnap valóban beüt a rossz idő, akkor nincs az a biztosító, aki kifizetné nekik az előadás elmaradása okozta kártérítést - figyelmeztetett a jogi szakember.

EGYELŐRE HALLGAT A SZABADTÉRI VEZETŐSÉGE

Szerettük volna tisztázni a nyitott kérdéseinket a Szegedi Szabadtéri Játékoktól, kértünk is tájékoztatást a döntésről, a biztosításról és az esetleges kártérítésről, de a hétfő kora délelőtt küldött kérdéseinkre nem kaptunk választ. Természetesen ha kapunk, akkor annak helyt adunk lapunkban.

AKÁR SZÁZEZRES KÁR IS ÉRHETTE A NÉZŐKET

A szegediek és a környékbeliek többsége talán könnyen megoldja, ha az időjárás miatt esőnapot hirdetnek. Ilyen esetben nem megy többre az akár több tízezer forintért vásárolt jegy, másnap, ha szerencsésebb az idő, ott ülnek a nézőtéren. Kacifántosabb azok helyzete, akik vidékről jönnek. Nos, ők a benzinköltséggel és egy esetleges szállás kifizetésével is kell, hogy számoljanak.

A károsultak csoportjában van, aki 100 ezer forintot bukott szombaton - ők azok, akiknek esélyük nem volt arra, hogy vasárnapig maradjanak és visszajöjjenek.

Ráadásul ők azok, akiknek hírét kellene vinniük Szeged legnagyobb turistacsalogató rendezvényének... nem kevesen vitték a rossz hírét most....

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.