Hírzóna

Menesztették az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és elnökhelyettesét

Menesztették az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és elnökhelyettesét

2022. augusztus 22., hétfő
Menesztették az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és elnökhelyettesét

Felmentették Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter azonnali hatállyal felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét - írja az MTI-nek megküldött közleményében a Technológiai- és Ipari Minisztérium. Mint írják, a szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László augusztus 22-ével mentette fel Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés - tették hozzá.

A menesztések előzménye, hogy az augusztus 20-i ünnepség lebonyolításáért felelős operatív törzs az államalapítás ünnepnapján szombaton 8 órával a kezdés előtt elhalasztotta a tűzijátékot. A döntés mögött az állt, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint arra az időszakra 75-80 százalékos valószínűséggel lehetett számítani záporra, zivatarra. Az előrejelzésre tekintettel a Szegedi Szabadtéri is mindkét színpadán lefújta az előadásait.

Vasárnap reggelre a Mandiner és az Index is arról számoltak be, hogy téves információkat közöltek aznap estére a meteorológusok, eső ugyanis egyáltalán nem volt.

Allaga Tamás, az RTL meteorológusa szerint az augusztus 20-i történések mögött az állhat, hogy a hidegörvény, ami végre meghozta a várva várt esőt, váratlanul kettészakadt - ezt azonban 8 órával a tűzijáték előtt még nem lehetett látni.

Mint írja, a felsőbb légrétegek állapotát rendszerint magas légköri szondákkal próbálják feltérképezni, „ami azt jelenti, hogy speciális léggömbökre egyszer használatos műszereket aggatnak, és ezeket meghatározott időpontokban felengedik, hogy azok emelkedés közben végigpásztázzák a légkört, a méréseket pedig rádiójelen visszaküldjék a Földre”. Csakhogy az ilyen ,,lufik" használata igen költséges, Magyarországon napi kétszer engednek fel ilyet, ami zivatarok, ciklonok esetében gyakran pontatlan, félrevezető.

A meteorológus abban egyébként nem foglalt állást, hogy téves volt-e az előrejelzés vagy sem.

(via Index)
Kép forrása: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.