Menesztették az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és elnökhelyettesét

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Felmentették Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter azonnali hatállyal felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét – írja az MTI-nek megküldött közleményében a Technológiai- és Ipari Minisztérium. Mint írják, a szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László augusztus 22-ével mentette fel Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés – tették hozzá.

A menesztések előzménye, hogy az augusztus 20-i ünnepség lebonyolításáért felelős operatív törzs az államalapítás ünnepnapján szombaton 8 órával a kezdés előtt elhalasztotta a tűzijátékot. A döntés mögött az állt, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint arra az időszakra 75-80 százalékos valószínűséggel lehetett számítani záporra, zivatarra. Az előrejelzésre tekintettel a Szegedi Szabadtéri is mindkét színpadán lefújta az előadásait.

Vasárnap reggelre a Mandiner és az Index is arról számoltak be, hogy téves információkat közöltek aznap estére a meteorológusok, eső ugyanis egyáltalán nem volt.

Allaga Tamás, az RTL meteorológusa szerint az augusztus 20-i történések mögött az állhat, hogy a hidegörvény, ami végre meghozta a várva várt esőt, váratlanul kettészakadt – ezt azonban 8 órával a tűzijáték előtt még nem lehetett látni.

Mint írja, a felsőbb légrétegek állapotát rendszerint magas légköri szondákkal próbálják feltérképezni, „ami azt jelenti, hogy speciális léggömbökre egyszer használatos műszereket aggatnak, és ezeket meghatározott időpontokban felengedik, hogy azok emelkedés közben végigpásztázzák a légkört, a méréseket pedig rádiójelen visszaküldjék a Földre”. Csakhogy az ilyen ,,lufik” használata igen költséges, Magyarországon napi kétszer engednek fel ilyet, ami zivatarok, ciklonok esetében gyakran pontatlan, félrevezető.

A meteorológus abban egyébként nem foglalt állást, hogy téves volt-e az előrejelzés vagy sem.

(via Index)
Kép forrása: MTI

Előző sztori

Valakinek megtetszett az árstop külföldön

Következő sztori

Botrány: úgy tűnik, nem ok nélkül háborognak a szabadtéri nézői