Felkészül az őszre az SZKT

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hamarosan kezdetét veszi a 2022/23-as tanév, a nyári uborkaszezonból és szabadságolásokból visszatérve felpörögnek a hétköznapok Szegeden – ehhez pedig a Szegedi Közlekedési Társaság is igazodik.

Amellett, hogy véget ér a vágányzár a 4-es villamos vonalán, számos egyéb változás lép érvénybe az SZKT járatain. Mivel sok egyetemista nem volt Szegeden a nyáron, ezért leírjuk nekik, mi történt a nyáron a szegedi tömegközlekedésben:

 • Megszűnt a 7/7A trolivonal, melynek “helyettesítésére” megváltoztatták a 9-es troli vonalát, így az Lugas utca és Vértó helyett mostantól Lugas utca és a Bakay Nándor utca között közlekedik.
 • A Vértó irányából az 5-ös troli mellett egy új, 6-os jelzésű trolivonalat indítottak el Újszeged Gyermekkórház irányába.
 • Befejezték az Oskola utca és környéke felújítását, így az érintett trolik ismét megállnak a Múzeumnál.
 • Megszűnt 1-es villamos, helyette a TramTrain közlekedik, augusztus 1. óta félóránként, azonban már nem ingyenes. Szegeden belül azonban az SZKT menetjegyei és bérletei is érvényesek rá.
 • Általánosságban drágulni fognak szeptember 1-től az SZKT jegyei és bérletei, méghozzá nem is kis mértékben, és szeptember 1-gyel még csak a drágulás első fázisán leszünk túl – erről bővebben itt írtunk.

A teljesen átalakított trolivonalak és a vasútvillamos járatainak sűrűsödése miatt egész nyáron finomhangolta a menetrendet az SZKT, ami – remélhetőleg – eléri a végleges formáját az iskolakezdésre. Egy hét múlva csütörtöktől ugyanis a következőképpen módosul a menetrend:

 • Munkanapokon a 2-es villamosok tíz percenként közlekednek, az indulási időket minden nap összehangolják a vasútvillamosok menetrendjével.
 • Munkanapokon a 3/3F-s villamosok negyedóránként indulnak. Szintén negyedóránként indulnak, a hétvégi menetrendjük a 4-es villamosoknak is változatlan.
 • Az 5-ös és a 6-os trolik összehangolva 20 percenként közlekednek, de az 5-ös troli a reggeli és a délutáni csúcsban gyakrabban jár majd, 8-12 percenként.
 • A 8-as és 10-es trolik összehangolva munkaidőben és a reggeli csúcsban 6 percenként közlekednek, egyébként nem változik a menetrendjük.
 • A 9-es trolik is munkanapokon a reggeli csúcsban járnak majd gyakrabban, akkor 12, délutáni csúcsban 15 percenként, menetrendje összehangolva lesz a 19-es trolival a Mars tér és a Csillag tér között.
 • A 19 trolik követési ideje a reggeli csúcsban 12, délutáni csúcsban 15 perc lesz, ezen az időszakon kívül 20 percenként jár.

(via Rádió 88)

Előző sztori

Szeptembertől drágul a tojás is

Következő sztori

Botrány: cseppet sem nézőbarát döntések után sincs szó kárenyhítésről a Szabadtérin