Közlekedés

Nagyot drágul a tömegközlekedés ősztől

Nagyot drágul a tömegközlekedés ősztől

2022. július 9., szombat
Nagyot drágul a tömegközlekedés ősztől

Aki teheti, élvezze ki még a nyáron a trolizás ,,örömeit", mert ősztől nagyon drága lesz - és ez még csak a kezdet.

A közgyűlés döntése értelmében 2022. szeptember 1-től kezdődően három ütemben drágulnak a Szegedi Közlekedési Kft.-hez kapcsolódó minden nemű tarifák. Az idevágó dokumentum szerint drágulások kijelölt ,,mérföldkövei":

  • 2022. szeptember 1.
  • 2023. január 1.
  • 2024. január 1.

A legtöbb jegy és bérlet 2024-ig közel 40%-kal lesz drágább.

De az iskolakezdésre is már közel 20%-os drágulást fogunk érezni ebből. A jelenlegi 1040 Ft-os 24 órás jegy ősztől például 1200 Ft-ba fog kerülni - feltéve, ha elővételesen vesszük, mert a fedélzeten még 60 forinttal drágább lesz.

Ennél is látványosabb a drágulás a bérleteknél: a diák- és nyugdíjas bérlet például 1800.-, míg az éves bérlet majdnem 30 ezer forinttal kerül többe 2024-re.

Valamennyi rövid idejű jegy- és bérlettípus árát, mint a 72 órás, a heti és a kéthetes bérlet, csökkenteni kívánják ugyanakkor a ,,rugalmasabb utazási igényekhez" alkalmazkodva. Lesznek új jegytípusok is, mint a Körút napijegy, ami a körutakig jogosít fel utazásra. A városvezetés elképzelései szerint ezzel tehermentesíteni lehet a belváros forgalmát. De helyet kapott egy átszállásra jogosító 60 perces jegy, valamint egy 5/30-as napijegy csomag is.

A városvezetés az árak brutális emelkedését korábban azzal magyarázta, hogy a világjárvány nagyon nem tett jót anyagilag a tömegközlekedési társaságoknak, az igények megváltoztak, az SZKT-nál ráadásul a munkaerőhiány miatt egyébként is járatokat csökkentenek évek óta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.