Nagyot drágul a tömegközlekedés ősztől

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Aki teheti, élvezze ki még a nyáron a trolizás ,,örömeit”, mert ősztől nagyon drága lesz – és ez még csak a kezdet.

A közgyűlés döntése értelmében 2022. szeptember 1-től kezdődően három ütemben drágulnak a Szegedi Közlekedési Kft.-hez kapcsolódó minden nemű tarifák. Az idevágó dokumentum szerint drágulások kijelölt ,,mérföldkövei”:

  • 2022. szeptember 1.
  • 2023. január 1.
  • 2024. január 1.

A legtöbb jegy és bérlet 2024-ig közel 40%-kal lesz drágább.

De az iskolakezdésre is már közel 20%-os drágulást fogunk érezni ebből. A jelenlegi 1040 Ft-os 24 órás jegy ősztől például 1200 Ft-ba fog kerülni – feltéve, ha elővételesen vesszük, mert a fedélzeten még 60 forinttal drágább lesz.

Ennél is látványosabb a drágulás a bérleteknél: a diák- és nyugdíjas bérlet például 1800.-, míg az éves bérlet majdnem 30 ezer forinttal kerül többe 2024-re.

Valamennyi rövid idejű jegy- és bérlettípus árát, mint a 72 órás, a heti és a kéthetes bérlet, csökkenteni kívánják ugyanakkor a ,,rugalmasabb utazási igényekhez” alkalmazkodva. Lesznek új jegytípusok is, mint a Körút napijegy, ami a körutakig jogosít fel utazásra. A városvezetés elképzelései szerint ezzel tehermentesíteni lehet a belváros forgalmát. De helyet kapott egy átszállásra jogosító 60 perces jegy, valamint egy 5/30-as napijegy csomag is.

A városvezetés az árak brutális emelkedését korábban azzal magyarázta, hogy a világjárvány nagyon nem tett jót anyagilag a tömegközlekedési társaságoknak, az igények megváltoztak, az SZKT-nál ráadásul a munkaerőhiány miatt egyébként is járatokat csökkentenek évek óta.

Előző sztori

Majka és Curtis újra szétválnak

Következő sztori

Novák Katalin Brazíliába utazott