Elhunyt Weintrager Adolf, számos szegedi épület megálmodója

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Életének 69. évében elhunyt Weintrager Adolf építész, aki az IH Rendezvényközpont fejújításáért és a Maty-ér evezőspálya épületeit is felelt.

Az Építészfórum nekrológjában azt írja: ,,nyitott, rokonszenves személyisége, sokoldalú tevékenysége népszerűvé tette, nemcsak a kollégái, hanem a megbízói körében is. Emlékét megőrizve, szomorú szívvel búcsúzunk tőle.”

Weintrager olyan szegedi épületek kivitelezésében végzett nélkülözhetetlen tervezési munkát, mint az új Ifjúsági Ház, a Belvárosi Mozi, az Öreg Kőrössy Halászcsárda vagy a Hóbiárt Bisztró.

Az építész 1953-ban született Vaskúton, a gimnáziumot Baján végezte, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott 1978-ban. Munkáját a Pécsi Tervező Vállalatnál kezdte, de rövidesen Szegedre költözött.

1987-ben elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem – Magyar Urbanisztikai Társaság urbanisztikai tagozatát, 1992-ben résztvevője volt a bajai építészeti alkotótábornak. 1994-ben a Tér és Forma Építész Stúdió tagjaként Szeged Város alkotói díjában részesült. Korszakokat átívelő tevékenységét számos középület, és lakóház fémjelzi.

Emlékét őrzi a Kálvin téri Anna kút köré megálmodott lilaakácfilagória is.

Kép forrása: Építészfórum

Frissítve!
Előző sztori

Kopasz Bálint ismét a királyszám királya lett, és párosban is diadalmaskodott

Következő sztori

Hamarosan ünnepel a Kövér Béla Bábszínház