Csaknem 65 ezren látogatták idén a Szegedi Szabadtéri előadásait

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Dóm téri és az előző évekhez képest kétszeres előadásszámot produkáló Újszegedi Szabadtéri Színpad előadásaira közel hatvanötezren látogattak el ebben az évben.

Díjazták a fesztivált

Az ország legnagyobb nyári színházában, idén először a Szegedi Nemzeti Színház szervezésében, számos újdonság, különleges és színvonalas produkció várta a színházrajongókat. A független szakértőkből álló bizottság pedig idén ismét Superbrands díjjal tüntette ki a Fesztivált, ahol június 22-étől augusztus 21-éig, nyolc és fél héten keresztül, két játszóhelyen tizennégy produkció kápráztatta el az érdeklődőket, összesen huszonhét estén – olvasható a Szabadtéri közleményében.

Mint írják, a Dóm téren a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel koprodukcióban készült Szabadság, szerelem! – Petőfi, a vitéz című tánc-szín-játék nyitotta meg a nyarat. A nagyszabású tabló megszületésében a Szeged Táncegyüttes és a Tiszavirág Néptáncegyesület táncosai is közreműködtek. A Madách Színház 2014-ben a Szabadtérin debütált sikerelőadása, a Mamma mia! is visszatért négy alkalommal, a közönség legnagyobb örömére. Lelkes érdeklődés előzte meg a Dóm tér két, Szabadtéri- történelmet író saját előadását is. Önálló produkcióban mutatták be Verdi La Traviata című operáját pazar látványvilággal, allegorikus mozgásművészeti jelenléttel, és nem utolsó sorban világszínvonalú énekesek főszereplésével a Fesztivál történetében először. Szintén első alkalommal, saját produkcióként láthatta a Dóm tér közönsége a sokak által várt Chicago musicalt.

A különlegesen aktuális előadás hat estén keresztül volt látható, és több mint 22 ezren voltak kíváncsiak a nem szokványos rendezés izgalmaira.

Nem volt zökkenőmentes
Mint arról a SzegedMa beszámolt, hatalmas indulatokat generált a Szabadtéri nézői között, hogy az időjárásra hivatkozva törölték a Chicago egyik előadását, miközben aznap egy csepp eső sem esett végül.

A közlemény szerint a közönség örömmel fogadta a hagyományos értékeket közvetítő és a populárisabb előadásokat egyaránt. A Dóm téri produkciók látogatottsága a jelenlegi, folyamatosan alakuló gazdasági környezet ellenére is meghaladta a tervezett nézőszámot.

Pezsgett a fesztivál Újszegeden is

Az újszegedi színpadon az előző években megszokotthoz képest több, mint kétszeres mennyiségű produkció várta a színház és a zene szerelmeseit. Az évad újdonságaként színvonalas koncertsorozatnak is otthont adott a Szabadtéri kisebb színpada, ahol olyan országos- és világhírű zeneművészek, énekesek léptek fel, ráadásul itt is műsorra került két musical, Tim Rice, Björn Ulvaeus és Benny Andersson Sakk (CHESS) című, nagyívű hidegháborús története a PS Produkció előadásában, és a Gyöngyhajú lány balladája című, Omega-slágerekkel tűzdelt ExperiDance produkció; emellett a Játékszín vendégjátéka, A dominógyilkosság című izgalmas krimi és Veres1Színház Anconai szerelmesek című zenés komédiája is.

35 millióból fejlesztettek

A nyári programokat jelentős beruházások készítették elő: az évadkezdést a Dóm téri nagyszínpadon átfogó hangtechnikai korszerűsítés előzte meg, amelynek eredményeképpen a nagyszabású produkciók minden eddiginél magasabb hangminőségben szólalhattak meg. Az Újszegedi Szabadtéri Színpadot június óta tűz- és vízálló ponyvával borított tetőszerkezet védi a változékony időjárás viszontagságaitól. A színpadtér kiegészült motoros világítástartó szerkezetekkel, és színpadi járás kialakítására, valamint védelemre egyaránt alkalmas oldalfalakkal is.

A 35 millió forintos beruházás Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója kezdeményezésére és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásának köszönhetően valósult meg.

olvasható a közleményben.

Előző sztori

Emléktáblát kapott “Böhm úr” Szegeden

Következő sztori

Novák Katalin: Minden gyermek ajándék