Szórakozás

Pénteken elrajtol a Martin György Néptáncfesztivál Szegeden

Pénteken elrajtol a Martin György Néptáncfesztivál Szegeden

2022. július 7., csütörtök
Pénteken elrajtol a Martin György Néptáncfesztivál Szegeden

Szegeden 1966-ban rendeztek első ízben nagyszabású nyári néptáncfesztivált. Az 1970-es évektől - Novák Ferenc ötlete alapján - a rendezvényen egyik évben nemzetközi, a másikban magyarországi és határon túli magyar együttesek lépnek föl. Ez utóbbi fesztivál Martin György 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét viseli.

A Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány közleménye szerint a fesztiválon az együttesek zsűri előtt mutathatják be új koreográfiáikat, és azokat a szakemberek értékelik és díjazzák. A szervezők néhány éve döntöttek úgy, hogy a rendezvényen az ifjúsági csoportok számára kínálnak szakmai megmérettetéssel egybekötött bemutatkozási lehetőséget, hiszen ez a korosztály már birtokában van annak a tánctudásnak, amellyel képesek teljes esztétikai élményt nyújtani miközben a lelkesedésük, szenvedélyük, odaadásuk páratlan.

Idén hat együttes csoportjai mutatkoznak be a fesztiválon, a házigazda Szeged Táncegyüttes mellett a Figurás Táncegyüttes Nyíregyházáról, a Bartók Táncegyüttes Békéscsabáról, a Dobbantó Néptáncegyüttes Szegvárról, az Árendás Néptáncegyüttes Hódmezővásárhelyről, valamint a Tiszavirág Néptáncegyesület Deszkről, illetve Szegedről.

Pénteken délután a résztvevő népviseletben, zenés kísérettel a Széchenyi térről a Kárász utcán keresztül a Dugonics térre vonulnak, ahol a fesztiválmegnyitón ízelítőt adnak műsoraikból.

Másnap este  a Kisszínházban az együttesek zsűri és közönség előtt mutatják be a programjukat. Emellett a fiatal táncosok szakmai programokon vehetnek részt: rendeznek táncbemutatókat, a zsűri részletes szakmai értékelést nyújt a produkciókról, a fesztivál hagyományaihoz híven pedig a napi programokat hajnalig tartó táncház zárja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.