Gazdaság

Orbán Viktor: mindenki becsülje meg az állását, mert recesszió jön

Orbán Viktor: mindenki becsülje meg az állását, mert recesszió jön

2022. július 15., péntek
Orbán Viktor: mindenki becsülje meg az állását, mert recesszió jön

Nem csupán konfliktusháború alakult ki Ukrajna és Oroszország között, hanem új szakaszába lépett az európai történelem, a háborúk korába - mondta Orbán Viktor szokásos pénteki reggeli interjújában a Kossuth Rádióban.

A kormányfő kiemelte: most még munkaerőhiány van, de azt tanácsolja mindenkinek, akinek van munkája, hogy az becsülje meg és tegyen meg mindent azért, hogy meg is tudja tartani, mert a következő hónapokban már európai gazdasági visszaeséssel kell számolni.

A kormányfő két nagy csatát valószínűsített: szerinte az első az energiáért, a megélhetési költségekért, az elviselhető rezsiárakért folytatott küzdelem, de lesz majd harc a munkahelyekért is, mert

minden előrejelzés szerint a szankciós politika és a háború együttes hatása miatt az európai gazdaság recesszióba lép.

- ez a háború nemcsak a frontokon folyik, hanem a világgazdaságban is - mondta. Szerinte most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk.

Szerinte Brüsszelnek be kell látnia, hogy a szankciós politika bevezetése hiba volt: jól láthatóan ugyanis nem a lezárás felé közeledik a háború, hanem épp ellenkezőleg, elhúzódik.

Néhány országban nem lesz gáz; néhányban lesz, de nagyon drága lesz, mi ebbe tartozunk – mondta.

Hozzátette, a kérdés szerinte az, hogy mennyi ideig lehet az árat elviselhetővé tenni. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy Gulyás Gergely vezetésével operatív törzset állított fel.

Orbán Viktor azt is kiemelte: próbálják úgy megmenteni a rezsicsökkentést, hogy az átlag fogyasztóknak az biztosítva maradjon. Ennek érdekében viszont hozzá kellett nyúlni az átlag feletti fogyasztáshoz. Ha ezt nem tennék meg, az egész rezsicsökkentést kellene megszüntetni.

A miniszterelnök közölte, hogy a kormány rendelkezett a pontos számokkal, ami szerint a háztartások háromnegyede az átlagfogyasztás alatt található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.