Orbán Viktor: mindenki becsülje meg az állását, mert recesszió jön

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem csupán konfliktusháború alakult ki Ukrajna és Oroszország között, hanem új szakaszába lépett az európai történelem, a háborúk korába – mondta Orbán Viktor szokásos pénteki reggeli interjújában a Kossuth Rádióban.

A kormányfő kiemelte: most még munkaerőhiány van, de azt tanácsolja mindenkinek, akinek van munkája, hogy az becsülje meg és tegyen meg mindent azért, hogy meg is tudja tartani, mert a következő hónapokban már európai gazdasági visszaeséssel kell számolni.

A kormányfő két nagy csatát valószínűsített: szerinte az első az energiáért, a megélhetési költségekért, az elviselhető rezsiárakért folytatott küzdelem, de lesz majd harc a munkahelyekért is, mert

minden előrejelzés szerint a szankciós politika és a háború együttes hatása miatt az európai gazdaság recesszióba lép.

– ez a háború nemcsak a frontokon folyik, hanem a világgazdaságban is – mondta. Szerinte most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk.

Szerinte Brüsszelnek be kell látnia, hogy a szankciós politika bevezetése hiba volt: jól láthatóan ugyanis nem a lezárás felé közeledik a háború, hanem épp ellenkezőleg, elhúzódik.

Néhány országban nem lesz gáz; néhányban lesz, de nagyon drága lesz, mi ebbe tartozunk – mondta.

Hozzátette, a kérdés szerinte az, hogy mennyi ideig lehet az árat elviselhetővé tenni. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy Gulyás Gergely vezetésével operatív törzset állított fel.

Orbán Viktor azt is kiemelte: próbálják úgy megmenteni a rezsicsökkentést, hogy az átlag fogyasztóknak az biztosítva maradjon. Ennek érdekében viszont hozzá kellett nyúlni az átlag feletti fogyasztáshoz. Ha ezt nem tennék meg, az egész rezsicsökkentést kellene megszüntetni.

A miniszterelnök közölte, hogy a kormány rendelkezett a pontos számokkal, ami szerint a háztartások háromnegyede az átlagfogyasztás alatt található.

Előző sztori

Márki-Zay: aki a Fidesznek egy szavát is elhiszi ezek után, az hülye!

Következő sztori

Felsővároson gyógyul a Piramis frontembere