Bődületesen rosszul járnak a szegediek a városvezetés miatt Chovanecz Kata szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Néhány nappal ezelőtt megírtuk, hogy

Szegeden jelenleg 300 millió forint alatti közbeszerzésre nem kötelező nyílt közbeszerzési eljárást kiírni, elég a meghívásos is, vagyis az önkormányzat hívja meg a szimpatikus cégeket, majd választja ki a győztest

– hacsak nem uniós pénzről van szó.

Arra, hogy trükközhetnek ezekkel a közbeszerzésekkel, Chovanecz Kata hívta fel a figyelmet.

A képviselőnő az elmúlt napokban szinte egy kampányt indított, hogy bemutassa, mi a különbség a nyílt és a zárt közbeszerzések között, szerinte ugyanis egyikkel jól járhatnak a szegediek, a másikkal csak a kiválasztott társaságok.

Zártan szinte semmi nem látszik

Az első bejegyzésében egy zárt közbeszerzés dokumentumait mutatta meg az ellenzéki képviselőnő.

A 190 millió forintosra tervezett beruházást a győztes válallkozás 294 millió forintért végezhette el Szegeden.

Mivel zárt volt a köszbeszerzés, ezért a többi ajánlatot nem ismerhetjük – közölte. Információink szerint a zárt közbeszerzések esetén a város fix – mondhati haveri – vállalkozásokkal dolgozik, valószínűsíthető, hogy a szerepek is le vannak előre osztva – tette hozzá.

Szerinte a zárt közbeszerzés előnytelen, valós versenyhelyzetet nem teremt – véli az ellenzéki képviselő.

A nyílt eljárás versenyhelyzetet teremt

A második bejegyzében egy nyílt közbeszerzést mutatott be a képviselőnő. Ebben az esetben jól látható, hogy rengeteg pályázó volt a munkára, de ami ennél fontosabb:

a 640 millió forintra kiírt munkát végül majdnem 90 millió forinttal olcsóbb ajánlattal nyerte meg egy vállalkozás.

Valós verseny volt a cégek között, ami az árakat nyomta lefele megspórolva súlyos milliókat a szegedieknek – mutatott rá Chovanecz Kata.


– Azért tettem ki ezt a két posztot, hogy mindenki értse és lássa, hogy milyen felháborító módon működnek a közbeszerzések Szegeden.

A nyílt közbeszerzések esetében a szegediek járnak jól, a zárt esetében a kiválasztott vállalkozáshoz kerülnek súlyos milliók, és ki tudja ki jár jól belőle. Ez tarthatatlan és megmagyarázhtatlan

– mondta lapunknak a fideszes képviselő.

NÉMA A BALOLDAL

Lapunk megkereste a közbeszerzések ügyével Nagy Sándor momentumos alpolgármestert, a DK-s jogi bizottság elnököt: Binszky Józsefet. Egyikük sem válaszolt kérdéseinkre. Nagy meglepetést ezzel nem okozta nekünk, ugyanis a szegedi városvezetés rendre a hallgatást választja, ha kellemetlen kérdéseket kapnak.

Előző sztori

Minden emelést megszavazott a baloldal Szegeden!

Következő sztori

Szlávik János szerint nyakunkon a koronavírus újabb hulláma