Közélet

Bődületesen rosszul járnak a szegediek a városvezetés miatt Chovanecz Kata szerint

Bődületesen rosszul járnak a szegediek a városvezetés miatt Chovanecz Kata szerint

2022. július 4., hétfő
Bődületesen rosszul járnak a szegediek a városvezetés miatt Chovanecz Kata szerint

Néhány nappal ezelőtt megírtuk, hogy

Szegeden jelenleg 300 millió forint alatti közbeszerzésre nem kötelező nyílt közbeszerzési eljárást kiírni, elég a meghívásos is, vagyis az önkormányzat hívja meg a szimpatikus cégeket, majd választja ki a győztest

- hacsak nem uniós pénzről van szó.

Arra, hogy trükközhetnek ezekkel a közbeszerzésekkel, Chovanecz Kata hívta fel a figyelmet.

A képviselőnő az elmúlt napokban szinte egy kampányt indított, hogy bemutassa, mi a különbség a nyílt és a zárt közbeszerzések között, szerinte ugyanis egyikkel jól járhatnak a szegediek, a másikkal csak a kiválasztott társaságok.

Zártan szinte semmi nem látszik

Az első bejegyzésében egy zárt közbeszerzés dokumentumait mutatta meg az ellenzéki képviselőnő.

A 190 millió forintosra tervezett beruházást a győztes válallkozás 294 millió forintért végezhette el Szegeden.

Mivel zárt volt a köszbeszerzés, ezért a többi ajánlatot nem ismerhetjük - közölte. Információink szerint a zárt közbeszerzések esetén a város fix - mondhati haveri - vállalkozásokkal dolgozik, valószínűsíthető, hogy a szerepek is le vannak előre osztva - tette hozzá.

Szerinte a zárt közbeszerzés előnytelen, valós versenyhelyzetet nem teremt - véli az ellenzéki képviselő.

A nyílt eljárás versenyhelyzetet teremt

A második bejegyzében egy nyílt közbeszerzést mutatott be a képviselőnő. Ebben az esetben jól látható, hogy rengeteg pályázó volt a munkára, de ami ennél fontosabb:

a 640 millió forintra kiírt munkát végül majdnem 90 millió forinttal olcsóbb ajánlattal nyerte meg egy vállalkozás.

Valós verseny volt a cégek között, ami az árakat nyomta lefele megspórolva súlyos milliókat a szegedieknek - mutatott rá Chovanecz Kata.


- Azért tettem ki ezt a két posztot, hogy mindenki értse és lássa, hogy milyen felháborító módon működnek a közbeszerzések Szegeden.

A nyílt közbeszerzések esetében a szegediek járnak jól, a zárt esetében a kiválasztott vállalkozáshoz kerülnek súlyos milliók, és ki tudja ki jár jól belőle. Ez tarthatatlan és megmagyarázhtatlan

- mondta lapunknak a fideszes képviselő.

NÉMA A BALOLDAL

Lapunk megkereste a közbeszerzések ügyével Nagy Sándor momentumos alpolgármestert, a DK-s jogi bizottság elnököt: Binszky Józsefet. Egyikük sem válaszolt kérdéseinkre. Nagy meglepetést ezzel nem okozta nekünk, ugyanis a szegedi városvezetés rendre a hallgatást választja, ha kellemetlen kérdéseket kapnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.