Politika

Simán trükközhet 300 millióig a városvezetés a szegedi ellenzék szerint!

Simán trükközhet 300 millióig a városvezetés a szegedi ellenzék szerint!

2022. június 23., csütörtök
Simán trükközhet 300 millióig a városvezetés a szegedi ellenzék szerint!

Furcsán, mondhatni a fű alatt intézi a közbeszerzéseket a szegedi önkormányzat – közölte Chovanecz Kata, a Fidesz önkormányzati képviselője közösségi oldalán. A képviselő a jogi bizottság zárt ülésén tette szóvá a város - szerinte necces - közbeszerzési gyakorlatát.

Szegeden jelenleg 300 millió forint alatti közbeszerzésre nem kötelező nyílt közbeszerzési eljárást kiírni, elég a meghívásos is, vagyis az önkormányzat hívja meg a szimpatikus cégeket, majd választja ki a győztest

hacsak nem uniós pénzről van szó - közölte a képviselő.

Hogyan működik?

"Kiírnak egy felújítási pályázatot, ügyelve arra, hogy a 300 millió forintos összeghatárt ne lépjék át. Mivel nem kell nyílt eljárást folytatni, így amelyik céget, vállalkozást meghívja a közbeszerzési csoport, az versenyezhet, és tehet ajánlatot, senki más. A nyertes vállalkozás a munkát elkezdi, majd rendszeresen, mint előre nem látott költségek, több tízmillió forint kerül be a kivitelezésbe"

- magyarázza a szerinte problémás helyzetet a fideszes képviselő.

Chovanecz Kata lapunknak elmondta, hogy Hódmezővásárhelyen például már 10 millió forint felett nyílt közbeszerzést bonyolít le a város, ami nem egyedi országosan.

- Ha van lehetőség, márpedig van, nyílt közbeszerzést kiírni a 300 millió forintos összeghatár alatt, akkor miért nem teszi meg a város - tette fel a szerinte költői kérdést a képviselő.

Hozzátette, hogy

a nyílt közbeszerzés esetén a város is jobban járna. Egyrészt átláthatóbbak lennének a folyamatok, másrészt nem csak néhány cég adhatna ajánlatot, hanem szélesebb körben folyna a verseny, azaz nagyobb lenne az esély, hogy olcsóbban, megfelelő minőségben készülnének el a beruházások.

Az üggyel kapcsolatban kérdéseket küldtünk Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesternek és Binszky Józsefnek, a jogi bizottság elnökének, mert szeretnénk ismertetni az ő álláspontjukat is. Ha választ kapunk megírjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.