Simán trükközhet 300 millióig a városvezetés a szegedi ellenzék szerint!

Nyílt pályázat helyett csak a „baráti” cégek kaphatnak meghívást – kifogásolta az ellenzéki képviselő.

Furcsán, mondhatni a fű alatt intézi a közbeszerzéseket a szegedi önkormányzat – közölte Chovanecz Kata, a Fidesz önkormányzati képviselője közösségi oldalán. A képviselő a jogi bizottság zárt ülésén tette szóvá a város – szerinte necces – közbeszerzési gyakorlatát.

Szegeden jelenleg 300 millió forint alatti közbeszerzésre nem kötelező nyílt közbeszerzési eljárást kiírni, elég a meghívásos is, vagyis az önkormányzat hívja meg a szimpatikus cégeket, majd választja ki a győztest

hacsak nem uniós pénzről van szó – közölte a képviselő.

Hogyan működik?

“Kiírnak egy felújítási pályázatot, ügyelve arra, hogy a 300 millió forintos összeghatárt ne lépjék át. Mivel nem kell nyílt eljárást folytatni, így amelyik céget, vállalkozást meghívja a közbeszerzési csoport, az versenyezhet, és tehet ajánlatot, senki más. A nyertes vállalkozás a munkát elkezdi, majd rendszeresen, mint előre nem látott költségek, több tízmillió forint kerül be a kivitelezésbe”

– magyarázza a szerinte problémás helyzetet a fideszes képviselő.

Chovanecz Kata lapunknak elmondta, hogy Hódmezővásárhelyen például már 10 millió forint felett nyílt közbeszerzést bonyolít le a város, ami nem egyedi országosan.

– Ha van lehetőség, márpedig van, nyílt közbeszerzést kiírni a 300 millió forintos összeghatár alatt, akkor miért nem teszi meg a város – tette fel a szerinte költői kérdést a képviselő.

Hozzátette, hogy

a nyílt közbeszerzés esetén a város is jobban járna. Egyrészt átláthatóbbak lennének a folyamatok, másrészt nem csak néhány cég adhatna ajánlatot, hanem szélesebb körben folyna a verseny, azaz nagyobb lenne az esély, hogy olcsóbban, megfelelő minőségben készülnének el a beruházások.

Az üggyel kapcsolatban kérdéseket küldtünk Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesternek és Binszky Józsefnek, a jogi bizottság elnökének, mert szeretnénk ismertetni az ő álláspontjukat is. Ha választ kapunk megírjuk.
Előző sztori

Rettegnek a téltől a németek: válsághelyzetet hirdettek!

Következő sztori

Pádár Nikolett első felnőtt világbajnokságán is bizonyította tehetségét