Trónok harcát idéző előzetes jelent meg az Aranybulla filmről

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elkészült az előzetese az Aranybullának, amelyből televíziós sorozat, majd később egész estés film is születik.

Az Index nemrégiben interjút készített Kriskó Lászlóval, az Aranybulla című televíziós sorozat rendezőjével és egyik producerével, aki elmondta: a televíziós dokumentumsorozatban lesznek filmes részletek, de mellette történészek és szakértők segítségével mesélik el a kort. A film 40-50 évet ölel fel III. Béla halálától (1196) a muhi csatáig (1241), és reményeik szerint ebből nemcsak egy négyrészes dramatikus anyag fog kijönni, hanem egy egész estés moziverzió is, amelyben nincsenek már benne a történészek, hanem összerakják a sztorit egy egybefüggő történetté.


A film költségvetése egymilliárd forint fölött lesz. Az idősebb II. Andrást Trill Zsolt, a fiatal királyt Veréb Tamás, Gertrúdot Törőcsik Franciska, János érseket Rátóti Zoltán alakítja, a teuton lovagok vezére Fenyő Iván, az öreg keresztes László Zsolt. A rendező Kriskó László, az operatőr Csincsi Zoltán, a producerek Rákay Philip, Csincsi Zoltán, Hábermann Jenő és Kriskó László. A sorozatot decemberben szeretnék bemutatni: tárgyalások folynak arról, hogy a Duna Televízióval egy időben egy kereskedelmi csatorna is leadja. A moziverzió pedig jövő tavaszra készülne el.

Bár soknak tűnhet magyar viszonyok között az egymilliárd forintos költségvetés, Rákay Philipéknek lesz olyan Petőfi-filmje, amelynek állami támogatása elérheti a 6 milliárdot is.

Előző sztori

Zakatol a hőségmalom, a kutya meleg nem szűnik

Következő sztori

Újszentiván készen áll az új határvédelmi testület támogatására