Szegeden is folytatódik a szúnyoggyérítés

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A következő napokban a turisztikailag kiemelt tópartokon, a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó térségében gyérítik a szúnyogokat, és folytatódnak a korábban megkezdett munkák Szolnok térségében, a Bodrog és a Dráva mentén, valamint Csongrád-Csanád megyében és Sopron környékén – derül ki a Katasztrófavédelem közleményéből.

Varga-Kiss Kitti a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott hivatalvezetője lapunknak elmondta, Szegeden június 15-én, szerdán 3000 hektáron gyérítik a szúnyogokat földi, kémiai módon. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a platós gépjárművön rögzített berendezésekkel permetezik ki a szúnyoggyérítésre alkalmas – a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan – anyagot este és éjszaka.

A gyérítés annál is inkább szükséges, mert az elmúlt hét kifejezetten csapadékos, szeles időjárása miatt a tervezett munkák számos településen elmaradtak. Mindeközben a jelentős esők után kiterjedt vízfelületek jöttek létre, amelyek élőhelyként szolgálnak a csípőszúnyoglárvák számára.

Korábban megírtuk, hogy Szegeden évről évre egyre nagyobb méreteket ölt a szúnyoginvázió. A Katasztrófavédelem mellett már az önkormányzat is beszállt a gyérítésbe, de a szegediek az elmúlt hónapban még keveset érzékeltek ebből.

Így védekezhetünk a szúnyogok ellen
A szúnyogok ellen magunk is sokat tehetünk. Érdemes a ház körül kialakuló kisebb vizeket felszámolni, a csatornákat, árkokat megtisztítani, a vízgyűjtő edényeket hálóval lefedni, a virágcserepekben, kerti játékokban összegyűlt vizet kiönteni. Ezzel nemcsak közvetlen lakókörnyezetünkben csökkentjük a szúnyogok számát, hanem az inváziós fajok további térhódítását is nehezítjük – olvasható a közleményben.

Videó!
Előző sztori

Mindent bevetnek a migránsok, hogy átjussanak a déli határon

Következő sztori

Ezért lett ötödször bajnok a Pick Szeged